Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Eric Clapton maakt klapper met verkoop schilderij

Cultuur

'Abstraktes Bild' gaat onder de hamer. © reuters

Een schilderij van de Duitse kunstenaar Gerhard Richter is voor een recordbedrag geveild. Dat meldt veilinghuis Sotheby's. 'Abstraktes Bild (809-4)' ging voor 26,4 miljoen euro van oud-eigenaar en musicus Eric Clapton naar een nieuwe onbekende eigenaar. Clapton betaalde zelf ooit 2,6 miljoen euro voor het stuk.

Het is de hoogste prijs die ooit voor een kunstwerk van een nog levende artiest is betaald. Richter, inmiddels 80 jaar oud, geldt als een van de best verkopende nog levende artiesten. Het record voor een werk van hem stond op 16,9 miljoen euro voor 'Abstract Picture (7938-3)'.

Het topsegment van de kunstmarkt lijkt niet veel last te hebben van de economische crisis. Zo bracht Abstraktes Bild veel meer op dan gedacht. Vooraf was rekening gehouden met een opbrengst van 10,8 tot 14,7 miljoen euro voor het olieverfschilderij uit 1994.

Het oude record stond op naam van de Amerikaanse kunstschilder Jasper Johns. Zijn werk 'Flag' ging in 2010 van de hand voor omgerekend 22,1 miljoen euro.

Lees verder na de advertentie
Eric Clapton. © Photo News

Deel dit artikel