Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Eendagsvliegen in de pop

Cultuur

Wilfried van der Bles

Review

Je zit in de auto, je staat in de file, je luistert naar de radio, je hoort de wereldberoemde hit 'A whiter shade of pale' van de Engelse popgroep Procul Harum en je denkt: wat bijzonder dat miljoenen mensen over de hele wereld zo'n nummer direct herkennen en hoe tragisch voor die groep dat het bij die ene hit is gebleven. Hoe zou dat nummer eigenlijk tot stand zijn gekomen en wat zou er van die jongens zijn geworden?

Met dank aan het Vara TV Magazine, waarin programmamaker Tonko Dop zijn verhaal doet; zo, in een paar seconden, kwam hij op het idee voor een programma-reeks, waarmee hij in principe tot zijn pensioen vooruit zou kunnen. Een reeks over eendagsvliegen in de popmuziek, over groepen die eenmalig een reuzenhit hebben weten te scoren en daarna nooit meer.

Tonko Dop begon op basis van deze gouden formule in 1994 met een serie over Nederlandse hits (onder andere 'Mississippi' van Pussycat, 'How do you do' van Mouth en McNeal en 'Ma belle amie' van de Tee Set). Toen hij daar doorheen was, verlegde hij zijn aandacht naar het buitenland. In totaal heeft Dop zeventien afleveringen gemaakt.

Inmiddels heeft hij een nieuwe serie van dertien geproduceerd, waarvan de eerste aflevering vanavond op Nederland 3 wordt uitgezonden. Die gaat over het nummer 'Concrete & Clay' uit 1965 van de groep Unit Four plus Two. Wat? 'Concrete & Clay?' Unit Four plus Two? Nooit van gehoord. Maar dan gebeurt precies wat Tonko Dop zegt: binnen drie seconden herken je de melodie en die laat je niet meer los. En dus wil je je ook wel even precies laten uitleggen door de artiesten zelf -inmiddels op z'n minst vijftigers- hoe dat nummer tot stand is gekomen, hoe de platenmaatschappij Decca er onmiddellijk wat in zag en hoe het daarna opklom naar de eerste plaats op de Engelse hitparade en vervolgens een wereldhit werd. En ook waarom ze daarna nooit meer een hit hebben gescoord en waarom de groep uit elkaar is gevallen. Aan het eind laat Dop de voormalige artiesten nog een keer bij elkaar komen in een Engelse kroeg. En nog één keer spelen ze hun hit. Prachtig.

Het oudste nummer dat in deze reeks is te zien is 'Walk don't run' uit 1960 van de Ventures (16 april). Het jongste 'Love & Pride' van King uit 1985 (26 maart). De reeks eindigt op 14 mei met 'Oh Lori' uit 1977 van The Alessi Brothers. Lori en Sharona, de dames die destijds tot de nummers inspireerden, komen ook zelf aan het woord.

Deel dit artikel