Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Een zin waarin eigenlijk drie keer 'is' achter elkaar had moeten staan

Cultuur

Ton den Boon

© BELGA
taal

Vorige week schreef Trouw een bericht over een schilderij van Modigliani. Röntgen-onderzoek had namelijk uitgewezen dat onder zijn 'Portret van een meisje' een ander meisje schuilging. Dat had hij dus overgeschilderd. Vermoed werd dat de ongelukkige Modigliani's ex-geliefde was. 

Het artikel eindigde met een fascinerende formulering met informatie over de identiteit van het meisje dat wél is afgebeeld op het portret: 'Wie het meisje dat nu op het doek te zien is, is onbekend.'

Lees verder na de advertentie

Diverse oplettende lezers merkten op dat er iets niet klopt aan deze zin. Ook al staat er al twee keer 'is' in, toch ontbreekt er nog een 'is'.

Het eerste 'is' hoort namelijk bij 'te zien': het meisje dat 'op het doek te zien is'. Het tweede 'is' hoort bij 'onbekend' (... is onbekend).

Maar welk werkwoord verbindt eigenlijk de woorden 'wie' en 'het meisje'?

Lezers met een fetisj voor het woord 'is' die beweren dat de zin eigenlijk 'Wie het meisje dat nu op het doek te zien is, is, is onbekend' had moeten luiden, hebben grammaticaal gezien misschien wel gelijk, maar een zin met drie keer zo'n zelfde persoonsvorm achter elkaar leidt af van de inhoud van het bericht.

Er zijn echter alternatieven. Het meest voor de hand liggende alternatief is het verplaatsen van een 'is' naar de elementen waar het hoort: 'wie' en 'het meisje'.

Het resultaat: 'Wie het meisje is dat nu op het portret te zien is, is onbekend'. Een mogelijk nog beter alternatief is het vereenvoudigen van de zin door één werkwoord(groep) te vervangen: 'Wie het meisje is dat nu op het doek staat, is onbekend.' 

Zelf een taalvraag stellen? Mail: tdb@taalbank.nl

Deel dit artikel