Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Een solo kerstmaaltje: aubergine-linzenstoof met balletjes

Cultuur

Karin Luiten

© Karin Luiten
Koken met Karin

Ligt mijn uitgebreide kerstmenu van vorige week al in de kattebak? Nee hoor, ik ben niet beledigd. Ik snap best dat niet iedereen zit te wachten op van die uitgebreide toestanden. Er zijn genoeg mensen die beslist van lekker eten houden, maar die simpelweg geen grootse plannen hebben met de feestdagen.

Kerst in je eentje, wat zou je dan in hemelsnaam een viergangenmenu gaan koken? Om over een gevulde kalkoen of gourmetten nog maar te zwijgen. Terwijl: Kerst alleen hoeft heus niet zielig te wezen. Op veler verzoek heb ik dit jaar nu ook eens aan al die mensen gedacht, en in één moeite door ook aan iedereen die sowieso geen behoefte heeft aan poespas of liflafjes. Speciaal voor u allemaal heb ik dit keer een lekker staaltje comfortfood voor één persoon. Geen compleet menu en zelfs niet speciaal kerstig, maar gewoon een hartverwarmend lekker wintergerecht voor de donkere dagen, gezellig in een kommetje. Natuurlijk kan het ook op een bord, maar eten uit een kom smaakt anders. Misschien wel omdat u letterlijk de warmte voelt, met uw handen eromheen gevouwen. Of omdat het vanzelf ontspannend werkt, eten met een vork, of voor mijn part een lepel. Lekker ongedwongen, desnoods op de bank met een fijne serie, kan u het bommen. Kaarsjes aan en moet u eens opletten hoe gezellig het wordt.

Lees verder na de advertentie

Wie nu verontrust informeert of bowls niet heel erg hip zijn, kan ik geruststellen: dit is een ouderwets niet-fotogenieke portie troostrijk bruin spul, die gelukkig ook niet op Instagram hoeft. Want 1. stoofpotjes horen bruin te zijn en 2. bruin eten smaakt nu eenmaal het allerlekkerst. Dat weten we dankzij kookdiva Nigella Lawson, groot pleitbezorgster van brown food, en die heeft er verstand van. Laat u overigens niet misleiden door de term stoofpotje. Dit gerecht hoeft niet uren te sudderen, integendeel, het is vrij snel gepiept. En mocht u onverwacht toch visite aan de haak slaan, dan kunt u de ingrediënten gewoon verdubbelen.

Zelf maken voor 1 (!) persoon

1 venkelworst (of een ander lekker gekruid worstje van de slager)

1 kleine aubergine (200-250 g)

1 klein blikje linzen (à 130 g)

100 ml slagroom

1 el tomatenpuree

½ tl gerookt paprikapoeder (zoet/mild)

paar takjes verse peterselie

kneep citroensap

scheutje olijfolie

zout en peper uit de molen

Snij de aubergine in dobbelsteentjes. Spoel de linzen af in een zeef. Hak de peterselie fijn. Haal het vel van de worst, draai kleine balletjes van het vlees. Verhit wat olie in een (kleine) hapjespan, liefst met anti-aanbaklaag. Bak de balletjes op hoog vuur rondom in 1-2 minuten bruin, haal uit de pan en bewaar op een bord. Doe nu de aubergineblokjes in dezelfde pan en bak op iets gematigder vuur al omscheppend tot ze zacht beginnen te worden (± 6 minuten). Weersta de neiging om een plens olie toe te voegen tegen het plakken, de blokjes komen vanzelf los van de pan. Voeg paprikapoeder en tomatenpuree toe, bak al omscheppend 1 minuut mee. Roer de slagroom erdoor. Doe de balletjes (inclusief bakvocht) er weer bij, plus de linzen en bijna alle peterselie. Voeg zout, peper en een kneep citroensap toe. Laat met deksel op de pan 10 minuten rustig sudderen tot alles goed warm is en de balletjes gaar zijn. Schep over in uw mooiste kom en bestrooi met het resterende groen.

Tip: Houdt u echt niet van bruin? Dit recept werkt ook prima met bijvoorbeeld blokjes zoete aardappel en een blikje witte bonen.

Lees alle recepten van Karin Luiten terug in dit dossier.

Deel dit artikel