Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Een Riesling uit sprookjesland

Cultuur

Laura van Baars

St. Nikolaus-Hof Riesling Hochgewächs trocken 2016 © Trouw
Drinken

Een vast panel test wekelijks wijn, bier, whisky en non-alcoholica. Vandaag: een moezelwijn.

Waarom is fietsen zo populair langs de Moezel? Misschien omdat de hooggelegen uitzichten waar de rivier tussen de groene wijnranken door schittert adembenemend is. Misschien omdat je liever niet in de auto langs de oevers scheert na een bezoek aan de dorpjes met tientallen Weinstubes en Strausswirtschaften waar wijnboeren hun eigen Sekt, Eiswein, Kabinett of Spätauslese schenken. 

Lees verder na de advertentie

Franse wijnboeren maken het met hoogdrempelige wijnhuizen de kleine liefhebber niet altijd makkelijk, maar om de Duitsers kun je niet heen. Voor 2 euro drink je een goed glas fruitige, vaak zoete wijn met uitzicht op sprookjesland.

Stalen vaten

Mijn eerste tocht door het Moezeldal heeft me door het overweldigende aanbod misschien nog niet tot een absolute Geheimtipp gebracht, maar ik heb wel een kleine ontdekking: St. Nikolaus-Hof uit Leiwen maakt goede wijnen en de Riesling Hochgewächs trocken vind ik de beste. Leiwen ligt bij Bernkastel-Kues, het gebied waar al ten tijde van de Romeinen wijn gemaakt werd. 

St. Nikolaus-Hof Riesling Hochgewächs trocken 2016 © Trouw

St. Nikolaus-Hof maakt geen Prädikatswein, de hoogste klassering van Duitse wijn, maar geeft met dat 'Hochgewächs' wel aan goede Qualitätswein te maken. Op de mineraalrijke klei- en leisteenbodem groeien de witte rieslings die na de oogst in november in stalen vaten moeten gisten.

Veel zoet, weinig hout: de Nederlandse wijndrinker met z'n op Franse leest geschoeide smaak zal op het eerste gezicht weinig verwachten van moezelwijn. Toch sta je versteld van de verscheidenheid aan wijnen die de Duitsers hier van de riesling kunnen maken. 

Wie prat gaat op droog, moet even kijken of het alcoholpercentage boven de 12,5 uitkomt. Hoe meer alcohol, hoe meer suikers er vergist zijn. De droge 'Hochgewächs' is honingachtig, maar vooral fluweelzacht en peerachtig. Neem er een uit 2016, dan proef je zelfs wat petroleum.

St. Nikolaus-Hof
Riesling Hochgewächs trocken 2016
wijnenvandemoezel.nl € 8,75

Meer van ons testpanel lezen dat wekelijks wijn, bier, whisky en non-alcoholica proeft? Lees het hier. 

Deel dit artikel