Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Een Nederlander geeft Jerommeke borsthaar

Cultuur

Gerrit-Jan KleinJan

Suske en Wiske, Lambiek, Tante Sidonia en Jerom zoals getekend door Gerben Valkema. © Gerben Valkema

Miljaar! Voor het eerst tekent een Nederlander een verhaal van 'Suske & Wiske'. 

Sinds vandaag ligt het stripalbum van Gerben Valkema (37) in de winkel. Valkema mocht in zijn eigen stijl aan de slag. “Ik ben gewoon gaan tekenen. Langzaam schets je dan de goede kant op”, zegt hij.

Lees verder na de advertentie

Het tekenen van de figuurtjes ging hem best goed af. “Alleen het eierhoofd van Wiske heb ik niet overgenomen. Dat leek bij mij nergens op.” Sowieso zien de poppetjes er iets robuuster uit bij Valkema. De oren van de figuurtjes  zijn groter en ook Jerom heeft borsthaar. “Mijn figuren hebben wat meer anatomie. Zo heb ik Wiske borstjes gegeven, een soort welving.”

Valkema vertelt dat zijn eigen stijl dicht bij die van André Franquin ligt, de tekenaar van Robbedoes. “Die tekenstijl heeft een levendigheid die ik enorm bewonder. Willy Vandersteen, die Suske & Wiske bedacht, tekende in klare lijn en is veel grafischer.” Valkema is een veelzijdig striptekenaar. Hij begon zijn carrière als tekenaar van 'Jan, Jans en de Kinderen', de strip in Libelle. Ook tekende hij weleens voor Donald Duck.

'Cromimi', zoals de titel van de nieuwe Suske & Wiske luidt, is het eerste verhaal in een reeks die bedoeld is als hommage aan de striphelden. De uitgeverij van de stripreeks wil ieder jaar een striptekenaar en een schrijver de opdracht geven om in eigen stijl een album te maken. In dit verhaal, geschreven door de Fransman Yann Le Pennetier, stuiten Suske en Wiske op een ingevroren mens die tot leven komt in de kelders van het Natuurhistorisch Museum in Brussel. 

Deel dit artikel