Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Een kwal van een kerel, is dat vooral beledigend voor de kwal of de kerel?

Cultuur

Ton den Boon

Kwal
Taal

Gisteren schreef Peter-Arno Coppen in deze rubriek over woordgroepen van het type 'een schat van een kind'. Niet alleen om hun grammaticale structuur zijn die interessant, maar ook om hun betekenis. 

Tot voor kort behandelden woordenboeken zulke woordgroepen (ik noem ze vaak cryptovergelijkingen, maar dat is geen officiële term) nogal stiefmoederlijk en werden 'een kanjer van een auto' of 'een schat van een kind' alleen vermeld als illustratie van het gebruik van een bepaald trefwoord (kanjer, schat).

Lees verder na de advertentie

Woordenboekmakers merken dat de behoefte aan informatie over zulke woordgroepen groeit. Het geval wil daarom dat ik onlangs voorbeelden van de 'een ... van een ...'-structuur heb verzameld. Sommige daarvan hebben een erg rijke betekenis. Zo kan 'een kanjer van een ...' verwijzen naar omvang (een kanjer van een huis), uiterlijke schoonheid (een kanjer van een meid), iemands beroepsmatige vaardigheden (een kanjer van een werkster, voetballer) of iemands kwaliteit als mens (een kanjer van een vrouw).

Sommige verwijzen alleen naar een zaak (een knoeperd van een fout) óf een persoon (een schoft van een vent). In andere kan zowel een persoonsnaam (een dijk van een meid) als een zaaknaam (een dijk van een baan) figureren.

Persoonlijk vind ik vooral de vele combinaties met een diernaam interessant, zoals een kwal van een kerel, een wilde kraai van een meid, een aap van een jongen, een tijger van een moeder. Die zijn weliswaar bedoeld om het karakter van mensen te kwalificeren, maar ze weerspiegelen óók een vooroordeel over de betreffende dieren.

Lees ook

- De taalrubriek van gisteren: De Grammaticale Structuur van het Decennium - tijd voor nominaties! 

- Ton den Boon (woorden) en Peter-Arno Coppen (grammatica) schrijven om de beurt een dagelijkse rubriek over taal. Lees hier eerdere afleveringen terug.

Deel dit artikel