Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Een ’belle’ drugsdame werd spijtoptant

Cultuur

22.00 uur, Nederland 2

Een eenvoudig meisje uit Haarlem dat een voorname rol speelt in de Colombiaanse drugsmaffia, vervolgens haar bazen verraadt en nu met een nieuwe identiteit ergens ter wereld rondloopt. Het programma Hoge Bomen in de misdaad brengt een biografisch portret van drugsdame Bettien Martens, beter bekend als La Bella Bettien.

De blonde Nederlandse wordt op 24 september 1992 in hartje Rome gearresteerd, samen met een paar topmannen van een groot Colombiaanse drugskartel. Martens klapt uit de school en haar opdrachtgevers zitten sindsdien lange celstraffen uit in Italië. Zélf komt ze na twee jaar vrij en zit sindsdien in een speciaal beschermingsprogramma van de Italiaanse justitie.

Hoe is het mogelijk dat een Nederlandse meisje – geboren in 1951 in Haarlem - in maffiose kringen verzeild raakt? Als opgroeiende puber houdt ze van mode, dansen, glitter en glamour. Op zoek naar avontuur en rijkdom komt ze terecht in de jetset van het Spaanse Marbella. Ze wordt er verliefd op een Colombiaan die in de drugs zit en via Amerika belandt ze in Colombia. De heren van het Cali-drugskartel zien wel wat in de blonde goedgebekte Nederlandse die goed haar talen spreekt.

Criminoloog Frank Bovenkerk, één van de geïnterviewden in Hoge bomen in de misdaad, ontmoette Martens tijdens haar detentie in Italië. Over haar motieven: „Ze hield van de pracht en praal, de valse romantiek; ze zat in een mannenwereld, waarbinnen ze als enige vrouw kon schitteren, aanbeden door iedereen.”

Sinds haar ’verraad’ heeft de maffia een prijs op haar hoofd gezet.

Deel dit artikel