Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Echt of nep? OM onderzoekt werken Heyboer na aangiftes

Cultuur

Bezoekers tijdens de opening van de tentoonstelling 'Mijn Leven' over kunstenaar Anton Heyboer in museum Jan van der Togt in Amstelveen. © ANP

Het Openbaar Ministerie doet onderzoek naar de echtheid van werken van kunstenaar Anton Heyboer. Bij een huiszoeking bij twee kunsthandelaren in Amsterdam zijn vorige maand schilderijen en etsen van Heyboer (1924-2005) in beslag genomen om te kijken of ze echt of vals zijn.

Het gaat om een 'representatieve selectie' uit 4500 werken, zei een woordvoerster van het OM in Amsterdam zaterdag na een bericht hierover van de NOS. Aanleiding voor het onderzoek zijn enkele aangiftes. Wie aangifte heeft gedaan, wil het OM niet zeggen. Het onderzoek verloopt in goed overleg met de twee kunsthandelaren, aldus de woordvoerster.

De echtheid van bepaalde werken van Heyboer staat al langer ter discussie. Volgens de NOS richt het onderzoek zich op schilderijen en etsen uit de periode tussen 1952 en 1960. De weduwen van Heyboer bestrijden de authenticiteit ervan. De kunsthandelaren houden echter vol dat de werken echt zijn.

Het OM heeft het onderzoek naar de echtheid uitbesteed aan onder meer het Nederlands Forensisch Instituut (NFI).

Deel dit artikel