Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Doet u, beste mede-Europeaan, ook mee aan genocide?

Cultuur

Ton den Boon

Volgens hoogleraar Roos Vonk leven we te midden van een grootschalige industriële holocaust. © ANP
Taal

Vorige week maakte Frits Barend zich in Het Parool boos over de Nijmeegse hoogleraar Roos Vonk. Zij had de vleesindustrie een 'grootschalige industriële holocaust' genoemd en Barend vond dat ongepast en smakeloos.

Ook uit betekenisoogpunt gaat Vonks metafoor mank. Het woord holocaust verwijst naar een systematische volkerenmoord (op de Joden in WOII), die gemotiveerd was door raciale of religieuze haat, terwijl het dierenleed in de bio-industrie geen haatdaad is, maar een 'bijproduct' van economisch handelen, de intensieve veehouderij. Door holocaust een andere betekenis te geven, zoals Vonk doet, vertroebelt ze de betekenis ervan.

Lees verder na de advertentie

Dat verwijt kun je ook de burgemeester van Palermo maken, die zaterdag in Trouw de Europese houding ten aanzien van bootmigranten op de Middellandse Zee typeerde als 'genocide'. Zijn gebruik van deze term in verband met migranten is feitelijk onjuist: Europa is níét bezig met wat de VN in 1948 als genocide hebben omschreven: 'handelingen gepleegd met de bedoeling een nationale, etnische, godsdienstige groep, dan wel een groep, behorende tot een bepaald ras, geheel of gedeeltelijk als zodanig te vernietigen'.

Door handelingen - of het nalaten ervan - lichtzinnig als genocide te omschrijven, loopt zo'n beladen term met een welomschreven betekenis het risico te veranderen in een lege huls, die vervolgens multi-inzetbaar is in handen van domoren die op de Coentunnel VOC-genocide kalken of activisten die blanke Europeanen met de term white genocide vrees aanjagen voor de instromende migranten.

Lees ook: 

- ‘Bioindustrie vergelijken met de Holocaust is niet zo raar’ (Het opiniestuk van hoogleraar sociale psychologie Roos Vonk in NRC Handelsblad)

'Mijn grootouders zijn geen varkens' (De reactie van Frits Barend)

- Laat maar komen die vluchtelingen, zegt de burgemeester van Palermo (het bovengenoemde interview)


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel