Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Dit weekend: een drone-ballet boven het Amsterdamse IJ

Cultuur

Anouk Boone

De zwerm drones is tot en met zondag te zien na zonsondergang. © Franchise Freedom by Studio Drift

Vanavond boven het Amsterdamse IJ, ter hoogte van de NDSM-werf vliegen 300 bewegende lichtjes als een zwerm spreeuwen in een perfecte cadans van drones.

 Deze 'choreografie van licht' van designduo Studio Drift tilt hun abstracte 'vogelkunst' naar een hoger niveau. Een algoritme stuurt de drones aan, die - 8 minuten lang - in de lucht zelfstandig 'keuzes' maken zonder voorgeprogrammeerde sturing: versnellend, vertragend, veranderend van lichtintensiteit. 

Lees verder na de advertentie

Het drone-ballet zag het levenslicht in december 2017 in Miami. De scheidslijn tussen techniek en natuur vervaagt: "Alsof die zwerm leeft, je voelt je als mens ineens heel klein", zegt Lonneke Gordijn (38) van Studio Drift. 

De zwerm drones staat volgens de designers symbool voor vrijheid

Het spektakel valt samen met hun solo-expositie in het Stedelijk Museum. Kunst die technologie overstijgt: de drones zijn slechts een middel om het 'vogelballet' na te bootsen. 

Het is een 'droom' die uitkomt. Drones gelijktijdig laten vliegen bleek een opgave die zeven jaar duurde. Via drone-expert Lucas van Oostrum (41) kwam Studio Drift uit bij het Amerikaanse softwarebedrijf Intel voor de ontwikkeling van het algoritme. 

© Franchise Freedom by Studio Drift

Gordijn: "Die dachten eerst: 'Wat moeten we met die kunstenaars?'" De beweging was vooral complex: hoe maakt een drone een bocht zoals een spreeuw; hoe wisselt hij op natuurgetrouwe wijze van snelheid en kleurintensiteit? Van Oostrum: "Drones kunnen geen vleugels draaien, maar wel spelen met lichtsterkte." 

De zwerm drones staat volgens de designers symbool voor vrijheid. Maar het blijft spannend: bij windkracht 5 valt het spektakel letterlijk in het water. Gordijn: "Dat vind ik mooi De natuur blijft de leiding hebben."

Lees ook: Kunstenaar laat calvinistische Oude Kerk in Amsterdam baden in katholiek rood licht

De Italiaanse kunstenaar Giorgio Andreotta Calò veranderde de Oude Kerk in Amsterdam in een zee van rood licht. 'Dat rood zorgt ervoor dat je elke keer weer anders naar de kerk kijkt.'

Deel dit artikel

De zwerm drones staat volgens de designers symbool voor vrijheid