Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Dieven munten het op 'rijke' Nederlanders op Sziget

Cultuur

Het publiek op Sziget. © epa

Dieven richten zich op het grootste muziekfestival van Europa vooral op de tentjes van Nederlanders. De politie heeft de afgelopen week 83 aangiftes ontvangen van diefstal op het Sziget festival in Boedapest, waarvan ruim 70 van Nederlanders. Dat meldde een woordvoerder van de Hongaarse politie zaterdag.

Nederlanders worden gesignaleerd met populaire paspoorten, iPads, en andere gewilde objecten. Bovendien vormen de relatief rijke Hollanders het grootste contingent buitenlanders tijdens het tot en met maandag durende Sziget. Op het festival zijn 18.000 Nederlanders aanwezig.

Overigens ligt het werkelijke aantal slachtoffers van diefstal waarschijnlijk nog hoger, omdat niet alle incidenten worden gemeld. 'Er wordt vooral gestolen uit tentjes die door de slachtoffers urenlang onbewaakt worden achtergelaten", meldt de plaatselijke politiebaas Antal Horváth. Het komt zelfs voor dat mensen beroofd worden, terwijl ze in hun tentje liggen te slapen.

Slachtoffers worden doorverwezen doorverwezen naar de 'E4U' hulpdienst van de Nederlandse en andere ambassades. 'Nederlanders komen hier vooral omdat ze hun geld of paspoorten kwijt zijn," aldus E4U-medewerkster Edit Tökés.

Ondanks dat Sziget blij is met de komst van zoveel Nederlanders, heerst er ook kritiek. De organisatie van het festival is verbolgen dat 'veel bomen zijn vernield" gedurende een optreden van de Nederlandse artiest en dj Kees van Hondt.

Tijdens dat evenement werden duizenden met grote takken zwaaiende Nederlanders gesignaleerd. Tegelijkertijd genoten jongeren op opblaasbare matrassen van "crowdsurfing" waarbij zij boven de hoofden van het publiek werden voortgeduwd. Van Hondt had bezoekers tevergeefs opgeroepen de natuur heel te laten en genoegen te nemen met 3000 takken die bij de act werden uitgedeeld.

Lees verder na de advertentie
DJ Kees van Hondt, zet de boel op stelten op Sziget. © epa

Deel dit artikel