Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Dichter en schrijver Rutger Kopland overleden

Cultuur

Schrijver Rutger Kopland temidden van de stoet hoogleraren op weg naar de Domkerk om het 366-jarig bestaan van de universiteit te vieren. Kopland kreeg daar een eredoctoraat vanwege zijn dichterlijke oeuvre en zijn werk als psychiater en neurowetenschapper. (foto uit 2002) © ANP

Dichter en schrijver Rutger Kopland is overleden. Dat heeft redacteur Menno Hartman van uitgeverij Van Oorschot bevestigd. Kopland, een pseudoniem van Rudi van den Hoofdakker, is 77 jaar geworden.

Kopland debuteerde in 1966 met Onder het vee. Hij schreef vele gedichtenbundels en essays. Een van zijn bekendste gedichten is Weggaan.

Hij kreeg in 1988 de P.C. Hooftprijs voor zijn hele oeuvre en 10 jaar later de VSB Poëzieprijs. Ook ontving hij twee eredoctoraten, voor zijn kunst als zijn wetenschappelijke prestaties. Kopland was psychiater, gespecialiseerd op het gebied van depressies.

Onderscheiding geweigerd
Ooit werd Kopland uitverkoren als Dichter des Vaderlands, maar hij liet die eer aan zich voorbij gaan. Ook weigerde hij een koninklijke onderscheiding. 'De gedachte moet zijn dat je mensen in het zonnetje zet die doorgaans alleen in de schaduw opereren', zei Kopland toen.

Hartman, die als redacteur bij de uitgeverij aan Koplands laatst uitgegeven bundel heeft gewerkt, noemt Kopland een 'uitermate bijzondere dichter die het is gelukt wat weinig dichters lukte: zowel het grote publiek interesseren voor zijn poëzie, als de echte liefhebber'.

Als voorbeeld noemt Hartman Paul de Leeuw die ooit het gedicht Onder de appelboom tot een lied heeft gemaakt.

Lees verder na de advertentie

Deel dit artikel