Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

De vele verwikkelingen in 'The Man Who Killed Don Quixote' werken verwarrend, halen de fut uit het avontuur

Cultuur

Belinda van de Graaf

Jonathan Pryce als schoenmaker die gelooft dat hij Don Quichot is. © *
Recensie

The Man Who Killed Don Quixote
Regie: Terry Gilliam
Met Adam Driver, Jonathan Pryce, Stellan Skarsgard en Olga Kurylenko
☆☆☆

Adam Driver is een acteur die continu in gevecht lijkt met zijn eigen lichaam. Het maakt hem geknipt voor Terry Gilliams inmiddels veelbesproken hervertelling van 'Don Quichot', de 17de eeuwse literaire klassieker van Miguel de Cervantes. Driver speelt Toby, een vloekende regisseur die op locatie in Spanje een productie van de grond probeert te krijgen, vlakbij het dorpje waar hij tien jaar terug een studentenfilmpje over Don Quichot probeerde te maken.

Lees verder na de advertentie
Adam Driver is een acteur die continu in gevecht lijkt met zijn eigen lichaam

"Ridder van het droevige gelaat'

En wat blijkt? De oude schoenmaker die hij destijds castte als Don Quichot (Jonathan Pryce) zit nog steeds in zijn rol. Hij is ervan overtuigd dat hij Cervantes' 'ridder van het droevige gelaat' is, de onverbeterlijke idealist, dromer en romanticus die elke heldendaad ziet eindigen in een farce, en die een obsessie werd voor Gilliam. De Amerikaanse fantasy-afficionado, die ooit doorbrak als animator van Monty Python, deed er bijna dertig jaar over om zijn door obstakels geplaagde avonturenfilm van de grond te krijgen. 

De reacties na de première in Cannes eerder dit jaar deden het ergste vermoeden, maar vooral het begin is best amusant. Gilliam laat met de nodige bravoure heden en verleden, realiteit en fictie door elkaar heen fladderen, tot hij uiteindelijk toch verdwaalt in zijn fantastische labyrint. 

Driver blijft als de regisseur die door 'de dolende ridder' wordt aangezien voor zijn trouwe schildknaap Sancho Panza aardig overeind, maar de vele verwikkelingen werken verwarrend, halen de fut uit het avontuur. Hij is niet geniaal, maar gek, wordt er over de regisseur in de film gezegd. Je kunt je voorstellen dat Gilliam met zo'n predicaat best tevreden zou zijn.

Elke week de nieuwste films besproken door onze recensenten. U leest ze hier.

Lees ook:

 Adam Driver: van stofzuigerverkoper naar wereldberoemde acteur

Driver door als Hannahs vriendje in 'Girls', maar werd wereldberoemd met 'Star Wars'. Nu speelt hij de hoofdrol in 'The Man Who Killed Don Quixote', een film die hij op de middelbare school al wilde zien, maar die pas nu gemaakt kon worden. Alsof ze op Driver hadden gewacht.

Deel dit artikel

Adam Driver is een acteur die continu in gevecht lijkt met zijn eigen lichaam