Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

De psychologie van de verfilming van 'HHhH' is pijnlijk simplistisch

Cultuur

Ronald Rovers

© rv
Recensie

The man with the iron heart
Regie: Cédric Jimenez
Met Rosamund Pike, Mia Wasikowska, Jack Reynor 
★☆

Onze omgang met de geschiedenis verandert met de dag en dat is maar goed ook, want alleen dictaturen beschouwen de geschiedenis als statisch (en glorieus). In dat licht schreef Laurent Binet zijn bestseller 'HHhH' over de aanslag op nazi-ideoloog Reinhard Heydrich die in 1942 als eerste nazi-kopstuk bij een verzetsdaad overleed dankzij een nogal knullige hinderlaag van twee Tsjechische strijders. De VPRO zond daar eerder dit jaar een zevendelige serie over uit - 'Himmlers hersens heten Heydrich' - en 'The Man with the Iron Heart' is de filmversie gebaseerd op hetzelfde boek.

Lees verder na de advertentie

Maar waar boek en serie de ruimte nemen voor de vraag of en hóe je een spannend verhaal kunt vertellen over een van de architecten van de Endlösung, reduceert de film deze complexe materie tot een rommelige actiefilm. Erger nog, de psychologie van de film is pijnlijk simplistisch.

De tekst loopt door onder de trailer.

Stilletjes verwonderen

Behalve dat Heydrich regelmatig met een naakte vrouw in bed ligt - want hij is een nazi dus vast een seksueel beest - lijkt de film zich stilletjes te verwonderen over het feit dat hij de concentratiekampen hielp realiseren maar ook mooi viool kon spelen.

Je kunt niet een actiefilm over Heydrich maken en dan nauwelijks ingaan op de Endlösung

Ook al stelde Hannah Ahrendt dat het kwaad zelden te herleiden is tot heldere psychologische drijfveren maar meer een kwestie is van gedachteloosheid, deze film maakt zich er wel heel makkelijk vanaf.

Je kunt niet een actiefilm over Heydrich maken en dan nauwelijks ingaan op de Endlösung. En de man nota bene op z'n sterfbed pathetische oneliners laten uitspreken als 'voedt onze kinderen op als goede nazi's' om hem dan opzichtig z'n laatste adem te laten uitblazen. Als je dat niet begrijpt, moet je geen films meer maken.

Lees ook:

...de recensie van het boek 'HHhH'

...de recensie van de VPRO-serie 'Himmlers hersens heten Heydrich'

...meer filmrecensies

Deel dit artikel

Je kunt niet een actiefilm over Heydrich maken en dan nauwelijks ingaan op de Endlösung