Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

De parodie werd een hit

Cultuur

Joris Belgers

Komiek Big Shaq doet nooit en nooit zijn jas uit, want 'mans not hot'. © rv
Liedje van de week

Big Shaq
Mans Not Hot

Sskrrraaaat - skiidiiee-cat-cat BOOM! Zo begint 'Mans Not Hot', dat binnen de drie weken waarin het op YouTube staat, hard op weg is één van de grootste hits van het grime-genre te worden. Het filmpje ging viral als een opiniebijdrage in de Zwarte Pietdiscussie. Het heeft een trage, donkere beat, met venijnige raps - niet uitzonderlijk in zijn genre. Wat wel uitzonderlijk is dat het begon als grap.

Lees verder na de advertentie

Want Big Shaq is helemaal geen rapper, maar een alias van de Britse komiek Michael Dapaah. Twee jaar geleden nam hij ontslag bij een telefoonwinkel om sketches voor YouTube op te nemen - en is daar vrij succesvol in geworden. Maar 'Mans Not Hot' is veruit zijn best bekeken filmpje. We zien hem in Miami, Londen, Amsterdam en Toronto bozig in de camera rappen in zo'n overdreven rauw Londens accent, gewatteerde jas met bontkraag, drukke armgebaren. Leuk: onverklaarbaar genoeg is ook de Rotterdamse rapgroep Broederliefde even in beeld.

De parodie trekt de huidige trend onder artiesten als Migos en Skepta om pistoolschoten ritmisch in klank na te bootsen tot het overdrevene door ('the thing goes skraaah, pap, pap, ka-ka-ka'). De tekst slaat veelal nergens op, maar bevat een paar geinige oneliners die perfect op de beat liggen ('two plus two is four, minus one that's three - quick maths!')

En dat refrein? Big Shaq mikt op het opvallende feit dat grimerappers nu eenmaal áltijd een jas aan hebben. Doet tie voor niemand uit. In de sauna? "Man's not hot. Never hot. Skidika-pap-pap."

Deel dit artikel