Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

De Luizenmoeder genomineerd voor Nipkowschijf, André van Duin krijgt oeuvreprijs

Cultuur

Isabel Baneke

Juf Ank, een rol van Ilse Warringa uit 'De Luizenmoeder' © AVROTROS

De nominaties de Zilveren Nipkowschijf 2018 zijn bekend, de persprijs voor het beste televisieprogramma. Drie van de dertien stemmende juryleden, onder wie Trouws eigen tv-criticus Renate van der Bas, schoven vandaag aan bij de talkshow van Margriet van der Linden om de namen van de kanshebbers te onthullen.

Wie de recensies van de tv-schrijvers regelmatig leest, had al kunnen vermoeden dat ‘De Luizenmoeder’ in het favorietenlijstje terecht zou komen. De humoristische serie van de AvroTros, over het reilen en zeilen op een basisschool, brak kijkcijferrecord na kijkcijferrecord en werd geprezen om haar karikaturale grappen en herkenbaarheid.

Lees verder na de advertentie

Ook ‘In het spoor van IS’, een tweeluik dat BNNVara eind vorig jaar uitzond, staat in het rijtje genomineerden. Programmamakers Sinan Can en Jochem Pinxteren reisden in die documentaire drie weken door Syrië en Irak in de hoop de opkomst en het einde van de Islamitische Staat te kunnen verklaren. Ersin Kiris, die in ‘Ersin in Wonderland’ (VPRO) als toerist en journalist met veel zelfspot naar vier populaire vakantieoorden als het Kruger Park reist, is de derde kanshebber voor de prijs.

Naast de drie nominaties is er een ere-Nipkowschijf voor het oeuvre van André van Duin, de komiek die zichzelf opnieuw uitvond als presentator van ‘Heel Holland Bakt’ en acteur in de tv-serie ‘Hendrik Groen’.

Over de eervolle vermelding heeft de jury lang gewikt en gewogen. Moest die gaan naar ‘De neven van Eus’ of toch naar ‘Dreamschool’ met Lucia Rijker? Uiteindelijk werd het de eerste, opvallend genoeg de derde serie op het lijstje waarin journalisten met een migratieachtergrond op reis gaan. In ‘De neven van Eus’ is het Özcan Akyol die op zoek gaat naar zijn familie in Turkije.

Op 21 juni wordt de winnaar bekend.

Lees ook: suffe schooldirecteur Anton en passief-agressieve Juf Ank, wat is daar zo leuk aan?

Ruim 2,4 miljoen Nederlanders grinniken zondagavond om de karikaturale grappen over het gekonkel op een basisschool. We vroegen een juf, een cabaretier en een hoogleraar of ze er ook zo om moeten lachen.

Deel dit artikel