Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

De Hongaarse wijntraditie verdient eerherstel

Cultuur

Laura van Baars

Medina © Ostoros Bor
Eten en drinken

Een vast panel test wekelijks wijn, bier en non-alcoholica. Vandaag een zoete Hongaarse wijn.

Als wijnmakers beginnen over hun grootvader, denk ik steeds vaker: niet wéér die familiegeschiedenis! Bij wijn moet een ‘verhaal’ verteld worden, en zeker de Fransen en Italianen hebben er een handje van dat te construeren rond een romantisch landgoed waar sterke persoonlijkheden generatieslang de dienst uitmaakten. Zo langzamerhand weet ik het wel.

Lees verder na de advertentie

Maar sinds ik Hongaarse wijnen aan het ontdekken ben, heb ik geleerd minder cynisch te zijn. Had dat land nog maar een traditie waar het vak van wijnbouwer van vader op kind wordt overgedragen. Voor de oorlog maakten de Hongaren prachtige wijnen. Als vorsten jarig waren, schonken ze elkaar bij voorkeur tokaj. Het communisme maakte aan die exclusieve producties een eind. De wijnbouw werd genationaliseerd, de staat nam familiebedrijven over. Iemand weleens gehoord van een overheid die goede wijn maakt?

Hongaarse etiketten zijn lastig te lezen, dus had ik laatst ineens zoete rode wijn in handen

Haal dat twee generaties later maar weer eens in. De Hongaren hebben hun wijnwetgeving inmiddels afgestemd op die van de rest van Europa. Tref je eredetvédelem bor aan, dan heb je te maken met een kwaliteitswijn van het niveau van de Franse appellation controlée. Hongaarse etiketten zijn lastig leesbaar, en zo gebeurde het dat ik laatst ineens een zoete rode wijn in handen kreeg.

Verrassend lekker

Maar deze édes vörösbor Medina van wijnhuis Ostoros Bor uit de regio Eger was verrassend lekker, zeker als dessertwijn bij een vruchtentaart of chocolademousse. Medina is een assemblage van verschillende druivenrassen met de smaak van rozen. De Eger staat bekend om de lichte wijnen, en dat maakt deze zoete rode ook heel anders dan een port.

Hongarije werkt hard aan de wederopbouw van z’n wijntraditie. Wijnhuis Ostoros Bor heeft het op de website liever over wijnen dan over de mensen die erachter zitten. Tijd voor gemijmer over vroeger is er voorlopig niet. laura van baars

Medina Ostoros Bor € 5,75

Een vast panel test wekelijks wijn, bier, whisky en non-alcoholica. Eerdere afleveringen vindt u hier.

Deel dit artikel

Hongaarse etiketten zijn lastig te lezen, dus had ik laatst ineens zoete rode wijn in handen