Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

De eerste verdienste van Rutte III: het afstoffen van de aflosboete

Cultuur

Ton den Boon

© anp
taalrubriek

De nieuwe coalitie heeft al één ding bereikt: het woord aflosboete, dat jarenlang een sluimerend bestaan leidde in het jargon van hypotheekverstrekkers, staat opeens op het netvlies van ieder die een huis bezit.

Tot voor kort figureerde aflosboete in de hypotheekwereld soms als synoniem van renteboete: de vergoeding die je de bank betaalt ter compensatie van rentederving bij een vervroegde aflossing van een hypotheek.

Lees verder na de advertentie
Boete gaat terug op een oervorm die 'goed' betekent en waarop ook baten en beter terug te voeren zijn

Negatieve beloning

De aflosboete waarvan nu sprake is, is iets anders: het verlies van een fiscaal voorrecht. Wie zijn hypotheek heeft afgelost, moet straks dezelfde heffing gaan betalen als wie nog wel een hypotheek heeft (en renteaftrek geniet). Dit verlies wordt ervaren als een negatieve beloning van economisch verantwoord gedrag en voelt daarom niet aan als een (terechte) compensatie, maar als een (onterechte) straf.

Boete betekent nu veelal (geld)straf. Deze betekenis is het resultaat van een lange ontwikkeling. Boete gaat terug op een oervorm die 'goed' betekent en waarop ook baten (goed zijn voor iets) en beter terug te voeren zijn. In het Middelnederlands betekende boete nog verbetering of herstel. Vissers weten dat, want zij zeggen nog altijd dat ze hun netten boeten als ze die repareren.

In het recht kreeg boete in de Middeleeuwen een betekenis in lijn hiermee: toen de bloedwraak was afgeschaft, konden daders hun delict goedmaken door de benadeelde partij (of de overheid) een vergoeding te betalen: de boete. Uiteindelijk raakte de betekenis vergoeding van boete op de achtergrond en kwam de betekenis straf centraal te staan. 

tdb@taalbank.nl

Lees ook: 'Troepen' wordt steeds vaker met een telwoord gecombineerd

Deel dit artikel

Boete gaat terug op een oervorm die 'goed' betekent en waarop ook baten en beter terug te voeren zijn