Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

De doorzonwoning is passé. Het is nu tijd voor een 'rijtjeskasteel'

Cultuur

Voorkant. © Funda
Woonwensen

Projectontwikkelaars houden te weinig rekening met wensen van kopers. In opdracht van Funda ontwierpen twee architecten het ideale huis.

We dromen ervan om in een kasteel of villa te wonen. Of tenminste in een vrijstaand huis. Maar de realiteit is dat 60 procent van de Nederlanders in een rijtjeshuis woont. Hoe breng je droom en werkelijkheid dichter bij elkaar? Nou, met een 'rijtjeskasteel'.

Het klinkt als een grap, maar het ontwerp ligt er al voor dit nieuwe type rijtjeshuis. Het heeft net als een kasteel dikke muren en ook een torenkamer, met hemelbed. De architecten Jeroen Atteveld en Dingeman Deijs ontwierpen dit duurzame 'kasteelhuis', waarin de traditionele indeling is losgelaten. Daardoor voelt het ruimer en biedt het meer privacy.

Lees verder na de advertentie
Doorsnede van het 'rijtjeskasteel'. © Funda
Achterkant © Funda

De architecten maakten het ontwerp in opdracht van Funda. Ze baseerden zich daarbij op de woonwensen van de 800.000 mensen die serieus op zoek zijn naar een koophuis op funda.nl. Ze willen een discussie op gang brengen met projectontwikkelaars en bouwers, die naar hun mening te weinig oog hebben voor de woonbehoeftes van Nederlanders.

Atteveld en Deijs: "Terwijl de Nederlandse samenleving verandert, hebben rijtjeshuizen nog altijd dezelfde indeling." Zeker nu de woningmarkt aantrekt en huizen toch wel worden verkocht, dreigt ook de kwaliteit (zoals duurzame materialen) erbij in te schieten, vrezen ze.

Ze baseerden zich daarbij op de woonwensen van de 800.000 mensen die serieus op zoek zijn naar een koophuis.

Woonkamer. © Funda

Geen standaardindeling

Dat het ook anders kan zonder er meteen een futuristisch huis van te maken, laten ze zien aan de hand van een maquette en afbeeldingen. Net als bij een echt kasteel heeft hun 'rijtjeskasteel' een poché, een schil in de vorm van dikke bakstenen muren. Daarin zijn alle kasten en andere ruimtevretende functies als keukenapparatuur verstopt. Daardoor ontstaat er beneden een grote en hoge leefruimte.

De architecten hebben ook op de bovenverdieping gebroken met de standaardindeling van eengezinswoningen. De drie slaapkamers, waaronder een torenkamer met hemelbed, zijn compact, want daar hoeft toch alleen maar een bed in. Daardoor winnen ze ruimte voor een royale 'inloopbadkamer', die je ook helemaal vol kunt laten lopen met water. Dankzij de 'doorzonzolder' valt er ook van bovenaf royaal licht in de woning.

Daardoor winnen ze ruimte voor een royale 'in­loop­bad­ka­mer', die je ook helemaal vol kunt laten lopen met water.

Zolderkamer © Funda

Veel privacy

Het huis is duurzaam, met zonnecollectoren en een pelletkachel die de hele woning kan verwarmen. De vraagprijs zou volgens de architecten rond de twee ton kunnen liggen.

Het interieur oogt ruim en licht en dat verwacht je niet als je de voorgevel ziet. Die heeft wel iets van een bunker, doordat op de begane grond ramen ontbreken. Wel zorgen kleine openingen in het metselwerk ervoor dat de bewoner zicht heeft op straat, zonder zelf bekeken te worden.

Badkamer. © Funda

Met een slotgracht

Volgens de architecten is het fenomeen doorzonwoning passé. Mensen willen privacy en doen 's avonds de lamellen of gordijnen dicht. Het gebrek aan ramen aan de straatkant wordt aan de achterkant royaal gecompenseerd met grote openslaande glasdeuren naar de tuin. Daar hebben de ontwerpers ook een vijver in geplaatst. Deijs en Atteveld: "Een slotgracht, voor het ultieme kasteelgevoel".

De architecten hopen dat er naar aanleiding van hun bevindingen een modelwoning wordt gebouwd.

Torenkamer. © Funda

Deel dit artikel

Ze baseerden zich daarbij op de woonwensen van de 800.000 mensen die serieus op zoek zijn naar een koophuis.

Daardoor winnen ze ruimte voor een royale 'in­loop­bad­ka­mer', die je ook helemaal vol kunt laten lopen met water.