Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

De aantrekkingskracht van de hoogste gezongen noot ooit

Cultuur

Peter van der Lint

Operazangeres Audrey Luna zong in de Meteropolitan Opera de hoogste noot © Brian Kuhlmann

Hoge noten hebben een bijzondere aantrekkingskracht. De even vermaarde als beruchte hoge C is in de operawereld een horde, die - eenmaal zonder haperen genomen – je gage behoorlijk kan opstuwen. Je wordt er met andere woorden rijk van. En populair. Al was het alleen maar omdat mensen van nature zo'n atletische prestatie - want dat is het - als vanzelf beantwoorden met gejuich, gejoel en bravo's.

In de New Yorkse Bronx deden bas Jerome Hines en zijn vrouw ooit een experiment. Ergens in de jaren zestig, toen The Bronx nog een probleemwijk was. In de zwarte gemeenschap vertelden Hines en zijn vrouw aan kinderen die nog nooit een opera gezien of gehoord hadden, over hun vak en mevrouw Hines zong dan weleens ter illustratie zo'n hoge C. Steevast beantwoordden de kids die toon met gejoel en euforie. Kennelijk appelleert zo'n toon aan een oerkracht in ons.

Lees verder na de advertentie

In hetzelfde New York, in de Metropolitan Opera (Met), werd afgelopen week de hoogste noot ooit aldaar gezongen, zo meldden de archivarissen van dat theater trots.

Het gaat om een A, een noot die dus zes tonen (een sext) hoger ligt dan die vermaledijde C.

Die onwaarschijnlijke noot komt twee keer, heel kort voor in de opera 'The Exterminating Angel' van Thomas Adès. Ze zijn voorbij voor je er erg in hebt.

Maar goed, de Met had een record, al is het geen absoluut record. Er zijn zangeressen die hoger kwamen dan sopraan Audrey Luna in New York. Zo kende Frankrijk Mado Robin, die nog een halve toon (Bes) hoger kon. En laten we Yma Sumac niet vergeten, die zo hoog zong dat het haast onmeetbaar was.

Hoge Q's noemen we dat, bij gebrek aan beter.

Deel dit artikel