Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Dat smokkelaars soms bijna illusionisten zijn, bewijst deze onderbroek vol kolibrietjes

Cultuur

Henny de Lange

De smokkelonderbroek en het het teddybeertje dat volgestopt was met drugs zijn t/m 28 oktober te zien op de tentoonstelling 'Dubbele bodems'. © Frank Castelein

Elke week beschrijft Trouw een kunstwerk of museum dat u niet mag missen. Vandaag: Een 'smokkelonderbroek' in het Belasting- en Douanemuseum.

De man trok de aandacht van zijn medepassagiers in het vliegtuig van Suriname naar Schiphol. Niet alleen omdat hij erg vaak naar het toilet ging. Hij was ook behoorlijk fors en erg royaal geschapen. Na aankomst in Amsterdam werd hij er door de douane uitgepikt. Of dat vanwege die flinke bolling in zijn kruis was, is niet bekend. Feit is wel dat er twaalf zeldzame kolibries in zijn onderbroek verstopt zaten. Bij de gulp had hij een stoffen etui bevestigd met tien vakjes, waarin hij de piepkleine vogeltjes had meegesmokkeld. Ze konden geen vleugeltje verroeren want ze zaten stuk voor stuk stevig in een lapje stof gewikkeld. Alleen hun snaveltjes staken er nog boven uit. Daarin druppelde de smokkelaar bij elk toiletbezoek nectar, met als resultaat dat alle beestjes de vlucht overleefden.

Lees verder na de advertentie

Het lijkt een broodje-aapverhaal, maar het is echt gebeurd. De man is berecht, de kolibries gingen naar een vogelopvang en zijn onderbroek hangt nu op de tentoonstellling 'Dubbele bodems' in het Belasting- en Douanemuseum in Rotterdam. Mensen die dit museum niet kennen, denken vaak dat het er saai en stoffig is. Maar het is een verrassend leuk museum, ook voor kinderen, met gevarieerde en originele tentoonstellingen.

Regelmatig gaat conservator Anne-Marieke van Schaik kijken bij de douane of er nieuwe smokkelvoorwerpen zijn opgespoord. Smokkelaars zijn vaak ongelooflijk slim en inventief en soms bijna illusionisten, zegt ze, want 'niets is wat het lijkt'. Dat zie je ook terug in de inrichting van deze expositie, waarvoor een kast vol trukendozen, Houdini-acts en spiegels is opengetrokken.

Smokkelen kan uit lijfsbehoud zijn, zoals bij het smokkelen van levensmiddelen of wapens in de oorlog. Maar meestal is het uit geld- en hebzucht, zoals de KLM-piloot die op elke terugvlucht uit Zuid-Amerika diamantjes mee smokkelde in de lege zetting van zijn manchetknopen die de vorm hadden van het oude KLM logo. Niet goed te praten natuurlijk, maar zo'n slimme boef roept ook een glimlach op. En knap dat-ie toch is ontmaskerd.

Toilet met dubbele bodem

Waren vroeger alcohol en sigaretten favoriete smokkelwaar, nu zijn het vooral drugs. Legio zijn de objecten waarin ze worden verstopt: van uitgeholde boeken tot muziekinstrumenten, scheerzeep, houtsnijwerk en auto-onderdelen. Ze geven een inkijkje in de keiharde wereld van de drugscriminaliteit.

Maar het meest treurig word je van de teddybeer die volgestopt bleek met drugs. Wie na afloop naar de wc gaat ontdekt dat die ook een dubbele bodem heeft: het is een toilet voor bolletjesslikkers, dat jarenlang op Schiphol werd gebruikt.

Deel dit artikel