Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Dankzij de migratiecrisis krijgt het woord 'koloniaal' een nieuwe betekenis

Cultuur

Ton den Boon

© anp
Taal

Er is wat aan de hand met het woord koloniaal en verwante termen als kolonisator, koloniseren en neokolonialisme. 

Een treffend voorbeeld daarvan was afgelopen week te vinden in een reactie op de voorstellen van EU-president Tusk voor het opzetten van opvangcentra voor migranten aan de buitengrenzen van de EU. 

Lees verder na de advertentie

In de Belgische krant De Morgen zei professor Europese politiek Steven Van Hecke daarover dat de EU zich gedraagt ‘zoals in de koloniale tijd’, als ‘een kolonisator’ dus, en hij noemt ‘het voorstel voor die sorteercentra net buiten de grenzen puur neokolonialisme’.

Met de koloniale tijd wordt de tijd bedoeld dat landen (kolonisators) wingewesten stichtten buiten het moederland. Met neokolonialisme wordt van oudsher verwezen naar de economische exploitatie van voormalige koloniën. Kampen buiten de EU waar migranten tijdens hun asielprocedure verblijven (‘sorteercentra’ aldus Van Hecke), zijn wel wat anders dan de voormalige wingewesten en de landen waar de EU deze kampen zou willen opzetten, zijn zelfs geen voormalige koloniën. Van Hecke gebruikt (neo)kolonialisme dan ook in een relatief nieuwe betekenis, waarin dit woord onder invloed van het Engels aan het inburgeren is: het ten eigen bate uitoefenen van economische of politieke druk of invloed door grootmachten (zoals Amerika, China en de EU) op en in andere, minder machtige landen.

Opmerkelijk is dat ook populisten die migratie naar de EU willen inperken, het soms hebben over koloniseren, maar dan in de figuurlijke betekenis ‘land inpikken’. Zij vrezen juist dat migranten de EU komen koloniseren. 

Grammaticale geschillen, etymologische enigma's en andere taaltwijfels, voor u opgehelderd door Peter-Arno Coppen en Ton den Boon. Eerdere afleveringen van Taal vindt u hier.

Ook een vraag over taal? Mail naar: tdb@taalbank.nl

Deel dit artikel