Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Constantijn Huygens-prijs voor Nelleke Noordervliet

Cultuur

Redactie Trouw

Nelleke Noordervliet © ANP

De Constantijn Huygens-prijs 2018 is toegekend is aan Nelleke Noordervliet.

Dat werd donderdagavond bekendgemaakt in het radioprogramma ‘Kunststof’. Noordervliet, columniste van Trouw, krijgt de jaarlijkse prijs voor haar hele oeuvre.

Lees verder na de advertentie

Nelleke Noordervliet, in 1945 geboren in Rotterdam, wordt volgens de jury erkend als een van de belangrijkste hedendaagse Nederlandse schrijvers. Noordervliet debuteerde in 1987 met haar boek 'Tine of De dalen waar het leven woont'. Ze schreef verhalen, essays, boeken over geschiedenis en een aantal succesvolle romans. "Uit haar werk spreekt steeds de actualiteit van het verleden en de historiciteit van het heden. Ze gebruikt haar aanzienlijke stilistische en vertelkwaliteiten om in literatuur iets wezenlijks te zeggen over de wereld", aldus de organisatie.

De Constantijn Huygens-prijs wordt sinds 1947 jaarlijks uitgereikt. De literaire prijs is vernoemd naar de dichter en geleerde Constantijn Huygens (1596-1687). Aan de prijs is een bedrag van 12.000 euro verbonden. 

Eerdere recente laureaten zijn: Hans Tentije (2017), Atte Jongstra (2016), Adriaan van Dis (2015) en Mensje van Keulen (2014).

Lees hier de columns van Nelleke Noordervliet voor Trouw.

Lees ook:

De werkelijkheid van de schrijver

Als je als schrijver personage in je eigen verhaal wordt, ben je net zo radeloos als alle anderen. En wat blijft er dan van je hooggestemde idealen over? Nelleke Noordervliet reisde ervoor naar Marokko.

Deel dit artikel