Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Centraal Museum koopt lage Rietveldstoel

Cultuur

redactie

© Sotheby's

Het Centraal Museum in Utrecht heeft de verloren gewaande lage Rietveldstoel verworven op een veiling van Sotheby's in New York. Vorige week werd bekend dat er nog een exemplaar bestond van deze rode stoel van meubelontwerper Gerrit Rietveld (1888 - 1964). De stoel was eigendom van een oud-medewerker van Rietveld.

Directeur Edwin Jacobs van het Centraal Museum is opgetogen dat het prototype van de stoel naar Utrecht komt. Zijn museum heeft een van de grootste collecties ter wereld van kunst van Rietveld en beheert ook het Rietveld-Schröderhuis in Utrecht. Het museum bezat al schetsen, tekeningen en foto's van de lage stoel.

Rietveld gebruikte voor het eerst gebogen houten delen en stalen frames in het ontwerp van de rode stoel. De beroemde Lounge Chair Wood van Ray en Charles Eames uit 1945 was daarvoor zijn inspiratie. Omdat de lage Rietveldstoel voor het eerst op een tentoonstelling in Denemarken is getoond, staat hij bekend als de Deense stoel.

Hoeveel het museum voor de stoel betaald heeft, wil het niet bekendmaken.

Deel dit artikel