Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Burgemeester: Groningen treurt om Kopland

Cultuur

Redactie

Rutger Kopland in 1998 © ANP

De stad Groningen betreurt het verlies van Nederlands populairste en meestgelezen dichter. Dat heeft zondag burgemeester Peter Rehwinkel gezegd, in een reactie op het overlijden van Rutger Kopland.

Kopland woonde in Glimmen (gemeente Haren, vlakbij Groningen) en was van 1981 tot 1995 hoogleraar biologische psychiatrie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ook studeerde hij geneeskunde in de stad. 'Al hebben we hem lang in ons midden mogen hebben, van zijn studietijd tot en met een langdurig hoogleraarschap en daarna - graag hadden we gewild dat hij de 'kunst van het doodgaan' nog wat had uitgesteld', aldus Rehwinkel, refererend aan een van Koplands werken.

Kopland schreef ooit het gedicht In Groningen. 'Na het overlijden, nog maar zo kort geleden, van Driek van Wissen verliezen we nu Rutger Kopland', stelt de burgemeester. Van Wissen, die ook warme banden met het hoge noorden had, overleed in 2010. In 2005 werd hij Dichter des Vaderlands. Ook Kopland werd daar ooit voor gevraagd, maar hij weigerde dat.

Ook via Twitter stroomden de reacties op het overlijden van Kopland binnen:

@Kaspervan Kooten: Na Komrij vult de dood van Kopland alweer een enorme leegte in de dichtkunst.

@JeroendeGlas: De dode dichtersalmanak krijgt er weer heel wat nieuwe dichters bij. #kopland #komrij

@dimitriwalbeek: Wie is kenner van poëzie? Waarom is 'jonge sla' van Kopland nou zo'n bewierookt gedicht? Wat moet ik er in zien dat ik niet zie?#dtv

@cornaldm: Kopland, Komrij, Haasse, Mulisch: gelukkig trotseert het werk van schrijvers tijd en vergankelijkheid

@CarineCrutzen: Ach Komrij en Kopland. God werkt alfabetisch waar het dichters betreft.

¿@erikvh: Denk terug aan mijn eigen lange interview met Kopland. Nuchtere, beetje afstandelijke man in een tuinhuisje. Prachtige poëzie.

@Esther_Kersten: "Er moet iets zijn als we inslapen / we gingen liggen en sliepen in" Vaarwel Rutger #Kopland, dankjewel voor al het moois dat je achterlaat.

@JoannePlattel: Weer stierf een dichter. 'Er is geen God, maar ik bezwoer hem zijn gelofte na te komen....'#Kopland

¿@chris_kooi: Intrigerend hoe bij Komrij Twitter vol stroomde met anekdotes, en nu bij Kopland met dichtregels.

@sasmaes: Had ooit nog college psychiatrie van Rutger van den Hoofdakker/ Kopland. Schreef prachtige gedichten, waarvan 1 in mijn proefschrift kwam.Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie