Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Brood als cadeau bij geboorte

Cultuur

Jeannette van Ditzhuijzen

Carolina Verhoeven is gek op broodbakken. Vooral het kneden van het deeg vindt ze ontspannend. Twee jaar geleden bakte ze dit gebakerde kindje naar een recept uit het handgeschreven kookboek van Clarina Fontuyn (ca. 1870). Het is nu een van de schatten uit haar museum over koken en eten.

'Culinair historica' Verhoeven vertelt dat brood een typisch geboortegeschenk is. Omdat je het deelt met anderen en daarmee je blijdschap over het nieuwe kind deelt. Het werd dan ook altijd direct aangesneden en met boter besmeerd geserveerd. Hoe belangrijker de persoon, hoe groter het brood. Voor een kind van de burgemeester werd het enorme brood soms zelfs op een boerenkar vervoerd. In Twente brengen de buren minstens een metertje krentenwegge als er een baby is geboren, terwijl de Friezen bij een geboorte 'sûkerbôlle' (suikerbrood) opdienen. Suiker was immers een teken van welvaart en dat wil je een boreling natuurlijk graag meegeven.

Ook het gebakerde kindje bevat veel suiker. Dat kon Fontuyn zich veroorloven; haar man werkte in de scheepvaart en kon makkelijk aan kostbare suiker komen.

En beschuit met muisjes? De anijszaadjes bevorderen de melkproductie, vertelt Verhoeven, en bovendien symboliseren ze de vruchtbaarheid. Daarom serveren ze in Drenthe brandewijn met steranijs na een geboorte.

Deel dit artikel