Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Britse Turner Prize voor kunstenares Helen Marten

Cultuur

Redactie

Helen Marten, voor een van haar kunstwerken. © REUTERS
Kunstprijs

Kunstenares Helen Marten heeft de prestigieuze Turner Prize 2016 gewonnen, de belangrijkste Engelse kunstprijs. Dat maakte de BBC gisteravond bekend. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een kunstenaar onder de vijftig jaar die de beste expositie van het jaar heeft gemaakt.

De Britse Marten gebruikt in haar werk alledaagse materialen, waarmee ze sculpturen maakt. Haar idee is om met haar kunst een 'poëtische visuele puzzel' te tonen. Zo gebruikt ze onder meer eieren, schoenzolen, snookerkrijt, leer, glas en veren.

Het geldbedrag van bijna 30.000 euro dat met de prijs gemoeid is, gaat ook naar Marten, maar ze heeft al gezegd het bedrag te willen delen met haar medegenomineerden. Voor de 31-jarige Marten is het de tweede prijs in een maand tijd. Ze won eerder al een andere grote kunstprijs, de Hepworth Prize. De 35.000 euro die ze daarmee verdiende, wordt ook gedeeld.

Bij de Turner Prize worden vooraf vier kunstenaars uitgekozen, die vervolgens hun werk mogen tentoonstellen. Op basis van de tentoonstelling wordt dan uiteindelijk de winnaar gekozen. De expositie is nog tot begin januari te zien.

Lees verder na de advertentie
© Photo News
© EPA


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel