Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Britse schrijver Christopher Hitchens overleden

Cultuur

ANP

Christopher Hitchens op een foto van vorig jaar. © REUTERS
Update

De Brits-Amerikaanse schrijver Christopher Hitchens (62) is gisteren overleden aan de gevolgen van slokdarmkanker. Dit heeft het tijdschrift Vanity Fair, waarvoor hij een column schreef, gemeld op zijn website. Vanity Fair omschreef Hitchens als een 'onvergelijkbare criticus, meesterlijke redenaar, felle geest en onverschrokken levensgenieter'.

'Er zal nooit meer iemand zijn als Christopher, zei Graydon Carter, hoofdredacteur van Vanity Fair. Een hoogst intelligente man die net zo levendig was op papier als aan de bar.'

Hitchens schreef decennialang voor tal van Britse en Amerikaanse bladen. Ook heeft hij meer dan 20 boeken over godsdienst en politiek op zijn naam staan. Hij stond bekend als atheïst en als scherp criticus van de voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Henry Kissinger.

Tegen islam
Hitchens was aan het begin van zijn loopbaan links geëngageerd. Hij schreef voor het tijdschrift International Socialist en verzette zich fel tegen de oorlog in Vietnam. Nadat de Iraanse ayatollah Khomeini een fatwa had uitgesproken over zijn vriend Salman Rushdie om zijn boek De duivelsverzen, keerde hij zich tegen de islam.

Hij was fel tegenstander van Sarah Palin, Michael Moore en prins Charles. Zijn helden waren schrijver George Orwell en filosoof Thomas Paine, zijn vrienden schrijvers Martin Amis en Ian McEwan.

Irak
Na de terreuraanslagen van 11 september 2001 toonde Hitchens zich een fervent voorstander van de oorlog tegen het Irak van Saddam Hussein, die volgens hem het land gebruikte 'als zijn persoonlijke martelkamer'.

Hitchens hekelde 'fascisme met een islamitisch gezicht' en omschreef het geloof als 'gewelddadig, irrationeel, intolerant, gelinkt aan racisme, stamcultuur en fanatisme, geaard in onwetendheid en vijandig tegen de vrijheid van informatie'.

Hitchens vestigde zich in de jaren '80 in de Verenigde Staten en liet zich vier jaar geleden naturaliseren.

Wilt u de reacties op dit artikel lezen? Registreer u hier voor een proefperiode van twee maanden.

Het plaatsen van reacties is voorbehouden aan de betalende abonnees van Trouw. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Het bekijken en plaatsen van reacties is voorbehouden aan onze betalende abonnees. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Als betalend abonnee kunt u een reactie plaatsen op dit artikel. Deze is alleen zichtbaar voor andere (proef)abonnees.

Om uw reactie te kunnen plaatsen, hebben we uw naam nodig. Ga naar Mijn profiel


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie