Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Bramenmousse (met witte chocola)

Cultuur

Karin Luiten

Koken met Karin

Ik heb het leukste beroep van de hele wereld, al zeg ik dat liever niet te hard, want straks wil iedereen. Deze zaterdagse rubriek is slechts voor erbij, net als mijn blog en alle andere stukjes die ik schrijf voor deze en gene. Mijn echte beroep is namelijk kookboekenschrijfster. Twaalf boeken zijn er inmiddels en de inspiratie is nog lang niet op. Sinds ik in 2005 voor mezelf begon, verscheen er gestaag elk jaar eentje, behalve vorig jaar, toen had ik even pauze.

Met als gevolg dat er komend najaar doodleuk gewoon twee boeken uitkomen, dan loop ik alsnog weer in de pas. Het eerste is een bundeling van twee eerder verschenen kinderkookboeken, liefdevol gehusseld en gesudderd tot een nieuw geheel. Het tweede is een compleet nieuw boek en daar komt altijd een hoop bij kijken. Al maanden ben ik volop aan het bedenken en oeverloos uittesten van nieuwe recepten. Plus puzzelen, wikken en wegen, want 256 pagina’s zijn sneller vol dan u denkt. Met een fotograaf, styliste en hulpkok ben ik nu al een paar weken bezig met het koken en fotograferen van alle gerechten. Sommige recepten vallen in dit stadium alsnog af. Niet omdat ze niet heerlijk genoeg zijn, integendeel, maar simpelweg omdat het boek vol zit. Heel zielig, zeker in het geval van deze beeldige bramentoetjes. Eclatant succes bij al mijn testburen, alleen had ik ook al kopjes met mokkamousse, dus wegens dubbelop moesten iene-miene-mutte deze uiteindelijk het veld ruimen.

Lees verder na de advertentie

Valt u even mooi met uw neus in de boter! Nu kan ik ze namelijk lekker aan u voorschotelen. Alleen is het natuurlijk geen bramentijd. De verse bramen die nu in de winkel liggen zijn vooral zuur, al zien ze er nog zo leuk uit. Gelukkig zijn er diepvriesbramen. Ideaal spul en ze combineren zo fijn met witte chocola. Die is al zoet genoeg van zichzelf, dus suiker hoeft er van mij niet meer bij.

Ingrediënten

1 doosje diepvriesbramen (250 g)

150 g witte chocola

250 ml slagroom

1 eetl rozenwater

optie: gesuikerde viooltjes/rozenblaadjes

Het enige nadeel van bramen zijn de pitjes. Dat valt bij gewoon oppeuzelen niet zo op, maar gepureerd in een mousse wordt die zee van pitjes een struikelblok. Alleen pureren helpt niet, zeven wel.

Zelf maken

Laat de bramen in een kom helemaal ontdooien en op kamertemperatuur komen, dat duurt een paar uur. Breek de chocola in stukjes, voeg rozenwater toe en alvast 2 eetlepels van de slagroom - de rest mag terug in de koelkast. Smelt voorzichtig au-bain marie (in een kom op een pan met daarin een klein laagje kokend water). Dat kan ook in de magnetron, roer dan wel elke 10 seconden even om. Witte chocola raakt snel oververhit en dan zit u met een korrelige massa waar niets meer mee te beginnen valt. Laat iets afkoelen. Hou 6 mooie bramen apart, pureer de rest liefst met een roerzeef (passe-vite), dan bent u in één klap van al die vervelende pitjes af. Of pureer met de staafmixer en duw dan door een gewone zeef. Roer de bramenpuree door de chocolade. Klop in een andere kom de rest van de slagroom stijf maar niet tot boter. Spatel voorzichtig door de bramenchocolade. Verdeel over 6 mooie kopjes of glazen (hongerige types: 4) en laat een uurtje opstijven in de koelkast. Duw de achtergehouden bramen erin als garnering.

P.S. Wie net als ik achter in de kast toevallig een vakantiezakje met gesuikerde viooltjes tegenkomt: dit is het moment om ze in te zetten.

Lees alle recepten van Karin Luiten terug in dit dossier.

Deel dit artikel