Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Bram Dehouck wint Gouden Strop opnieuw

Cultuur

Bram Dehouck bij de uitreiking van de Gouden Strop in 2010 © ANP

De Vlaamse schrijver Bram Dehouck is voor de tweede keer de winnaar van De Gouden Strop, de jaarlijkse prijs voor het beste spannende Nederlandstalige boek. Hij ontvangt de prijs voor zijn thriller Een zomer zonder slaap.

Dehouck kreeg De Gouden Strop gisteravond in Amsterdam uitgereikt tijdens de openingsavond van de Maand van het Spannende Boek. De Vlaming won de prijs ook in 2010, toen voor zijn debuutroman De minzame moordenaar. De Gouden Strop is goed voor 10.000 euro en een sculptuur van beeldhouwer Marianne van den Heuvel.

'Verademing'
Een zomer zonder slaap 'is een prachtig boek, een verademing', stelde de jury. 'En door de zwarte humor in zijn werk verfrist hij het genre van het spannende boek en is hij bezig een unieke plaats te veroveren in de Nederlandstalige misdaadliteratuur.' Dehouck heeft twee misdaadromans op zijn naam staan, die dus beide keren in de prijzen zijn gevallen.

Voor De Gouden Strop waren nog vier andere boeken genomineerd: Volmaakte verdwijning van Derwent Christmas, Blauwe sneeuw van Nellie Mandel, De vriend van Charles den Tex en De vuurwerkramp van Harmen Saliger, geschreven door Peter de Zwaan.

De Schaduwprijs, de bekroning voor het beste spannende debuut, gaat dit jaar ook naar Vlaanderen en is gewonnen door Kevin Valgaeren (1979) met De ziener. 'Het is geschreven in een rijke en zorgvuldige taal, in een bedrieglijk gewone stijl', aldus de jury.

Juni is de Maand van het Spannende Boek, waarin de stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) samen met uitgeverijen, bibliotheken en boekhandels de misdaadroman onder de aandacht brengt. Het thema dit jaar is 'Het kwaad in jezelf - waar ligt jouw grens?' In het hele land zijn tientallen lezingen, signeersessies en andere activiteiten.

Simone van der Vlugt heeft het geschenk voor de themamaand geschreven: De ooggetuige. Wie in juni voor minstens 12,50 euro aan Nederlandstalige boeken koopt, krijgt deze thriller gratis.

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie