Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Boerenkoolsoep met pompoen

Cultuur

Karin Luiten

Boerenkoolsoep met pompoen. © Karin Luiten
koken met karin

Een afbeelding van twee goed gevulde witte soepkommen met twee roodgeruite papieren servetjes op een dienblad. Met deze receptkaart van Albert Heijn is het tien jaar geleden allemaal begonnen, mijn strijd tegen de pakjes en zakjes. 

U weet wel, die handige inspiratievelletjes bij de groenteafdeling van de supermarkt, als u vol goede moed en gezonde voornemens de avondmaaltijd of zelfs het complete weekmenu gaat tackelen. Benodigde ingrediënten voor deze receptkaartmaaltijdkippensoep: een zak voorgesneden wokgroenten, een schaaltje kipfilet, een zakje poedermix voor kip-kerrie, een pot kippenbouillon, een pak rijst en een blikje linzen. Recept: doe alles in een pan met 3 potten water, laat een kwartier koken, pureer en serveer in soepkommen.

Lees verder na de advertentie

Nee, ik verzin dit niet. Ik vond het een nou-breekt-mijn-klompmoment. Waar o waar moet het naartoe met de mensheid als we dit gaan beschouwen als koken? Als een recept? Maar het was voor mij wél mooi het begin van intussen vele honderden zelfverzonnen antipakjesrecepten, zowel hier in de krant als in kookboekvorm.

De receptkaarten zijn er nog steeds, maar tegenwoordig grossiert de grootgrutter in allerlei verspakketten en pureersoepen waar alle verse ingrediënten inclusief instructies en een bouillonblokje al bij elkaar zitten. Duur maar handig, en een hele verbetering ten opzichte van zakjes poedermix met flinters gedroogde groente of die veel te zoute blikken vol zompige vermicelli.

Grappig genoeg maakt de laatste Allerhande - een soepspecial - er nu reclame voor in de vorm van recepten. Neem het recept van verse tomatensoep. Nodig: ‘1 verspakket tomatensoep’. Recept: ‘Bereid de soep volgens de aanwijzingen op de verpakking.’ Tja, het blijft toch een beetje mal om dat een ‘recept’ te noemen in een kooktijdschrift.

Gelukkig staan achter in het blad de echte soeprecepten voor de echte kookliefhebbers. Van pho, maïssoep, harira, borsjt en erwtensoep tot minestrone. Fijn. Want er moet meer gesoept worden.

Zelf 4 kommen soep maken

1 liter groentebouillon (liefst zelfgemaakt)
250 g pompoen
150 g fijngesneden boerenkool
1 gele paprika
1 grote ui
1 eetl lekkere kerrie
scheut olijfolie
zout & peper uit de molen
optie: wat peterselie

Snipper de ui en fruit zachtjes in de olijfolie in een pan met dikke bodem. Snij intussen de paprika in stukjes en de pompoen in dobbelsteentjes. Doe erbij in de pan en fruit alles samen rustig een minuut of 8. Verhit alvast de groentebouillon. Schep de kerrie door de groente, giet de hete bouillon erbij en voeg de boerenkool toe. Laat onder een deksel ± 15-20 minuten sudderen tot alle groenten gaar zijn. En nu zijn er twee opties: lekker zo laten en opeten. Maar mijn wederhelft vond ’m het ‘te flubbelig’ en had liever de geblenderde versie. Kies zelf maar. Al zou ik dan wel voor het pureren een paar soeplepels groente achterhouden, voor nog wat bite. Voor een fris groen accent mag er ook wat peterselie over.

Tip: restjesgroentebouillon

U heeft natuurlijk allemaal laatst mijn recept van groentebouillon van restjes uitgeknipt? Niet? Het staat nog online op mijn website, maar komt neer op: alle schillen en kontjes van groente bewaren in een diepvrieszak (die is in een mum van tijd vol, let maar op), opzetten met water en sudderen maar. Veel lekkerder én bevredigender dan welk bouillonblokje ook.

Lees alle recepten van Karin Luiten terug in dit dossier.

Deel dit artikel