Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Bezuinigingen op kunsten treffen bekende namen

Cultuur

Kristel van Teeffelen

Artiesten op het Metropolis Festival in Rotterdam. © ANP

Dat de subsidietoekenning van het Fonds Podiumkunsten tot grote teleurstellingen zou leiden, was te voorspellen. De cultuursector heeft te maken met de grootste bezuinigingen ooit. Maar dat het vooral de gevestigde instellingen zijn bij wie de appel het zuurste is, was gisteren een grote verrassing.

Bekende instellingen als het Toneel Speelt, de Appel, het Nieuw Ensemble en Theaterfestival Boulevard krijgen vanaf 2013 geen subsidie van het fonds meer. Niet omdat zij niet goed genoeg zijn volgens de beoordelingscommissies, maar omdat er geen geld is. En dat is een crue boodschap voor de betrokken gezelschappen.

De overheidsbezuinigingen op de cultuursector richten een 'immens grote schade' aan, zeggen directeuren George Lawson en Henriëtte Post van het Fonds Podiumkunsten. Als het aan het fonds lag, hadden twee keer zoveel instellingen subsidie gekregen.

Concurrentie groter dan ooit
De bezuinigingen - in de subsidiepot zat veertig procent minder geld - hebben er echter voor gezorgd dat er scherpe keuzes gemaakt moesten worden, aldus Lawson en Post. Geen kaasschaaf, maar voorrang voor kunstvormen die niet in het commerciële circuit of met steun van het Rijk tot stand worden gebracht. Dat betekent relatief veel geld voor jeugddans en kleinere (muziek)theatergezelschappen en weinig voor opera en musical.

De concurrentie tussen de instellingen die om geld vroegen was bovendien groter dan ooit. Ook gezelschappen die door bezuinigingen niet langer subsidie van het Rijk krijgen, klopten dit jaar bij het fonds aan. Vooral veel festivals stonden daardoor met lege handen. Naast Theaterfestival Boulevard, krijgen ook het Amsterdam Dance Event en het Metropolis Festival niets.

Sector gaat er anders uitzien
Het ziet ernaar uit dat de sector er door de strenge selectie van het fonds heel anders uit gaat zien. Zo staat zestig procent van de kunstinstellingen die de afgelopen vier jaar konden rekenen op financiële steun, vanaf volgend jaar met lege handen. Daar staat tegenover dat van de tachtig instellingen die wel subsidie krijgen, er zeventien nieuw zijn.

Welke kunstinstellingen daadwerkelijk verdwijnen nu zij geen subsidie meer krijgen, zal nog moeten blijken. Aus Greidanus, artistiek leider van de Appel die door de beslissing van het Fonds een kwart van de inkomsten ziet verdwijnen, is weinig hoopvol. Zonder een wonder is het einde oefening, zei hij in een reactie.

Ondernemerschap is gegroeid
Toch leert de ervaring ook dat sommige kunstinstellingen zonder subsidie weten te overleven door op zoek te gaan naar andere inkomstenbronnen, aldus Lawson. "De sector heeft zich veerkrachtig getoond. Het ondernemerschap is gegroeid. Veel instellingen zijn er bovendien in geslaagd om het draagvlak in de samenleving te vergroten. De sector heeft zichzelf niet toegestaan in een neerwaartse spiraal te belanden en heeft daarmee de toekomst in eigen hand genomen."

Lees meer vandaag in Trouw.

Wilt u de reacties op dit artikel lezen? Registreer u hier voor een proefperiode van twee maanden.

Het plaatsen van reacties is voorbehouden aan de betalende abonnees van Trouw. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Het bekijken en plaatsen van reacties is voorbehouden aan onze betalende abonnees. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Als betalend abonnee kunt u een reactie plaatsen op dit artikel. Deze is alleen zichtbaar voor andere (proef)abonnees.

Om uw reactie te kunnen plaatsen, hebben we uw naam nodig. Ga naar Mijn profiel


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie