Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Bewogen verleden

Cultuur

Jeroen den Blijker

Review

Op zondag kwamen oud-collega's van haar vader altijd nasi eten. Spannende verhalen, door heimwee gekleurd, gingen over tafel. Maar de keerzijde van alle avonturen kwam nooit ter sprake.

Linda Lyklema ging dus na het overlijden van haar vader zelf op zoek. En maakte daarover op ingehouden toon een mooie documentaire, vol verstilde beelden en herinneringen aan het leven dat voorbij ging. Over de opkomst en ondergang van de Koninklijke Pakketvaart Maatschappij (KPM), die lange tijd alle verbindingen tussen de 3000 bewoonde eilanden van de Indische Archipel verzorgde, maar vooral over het leven van haar vader, die 35 jaar werkte bij de KPM.

Lyklema haalde de oud-collega's van haar vader voor de camera en liet hen in alle rust hun verhaal vertellen. Verhalen over de oorlog, die voor de KPM eigenlijk al in september 1939 begon (,,De Duitse onderzeeërs doken overal op. En ze hadden vier of vijf kaperschepen, die onder neutrale vlag voeren. Maar als je dichterbij kwam, kwamen de kanonnen te voorschijn'), over het Jappenkamp en over de tragedie die het leven van haar vader tot in lengte van dagen zou tekenen: zijn eerste vrouw Marie en hun dochtertje kwamen om bij een aanval van een Japans oorlogsbodem. Het tweetal trachtte tevergeefs aan het oorlogsgeweld te ontkomen door de wijk te nemen naar Zuid-Afrika.

,,Er zijn nog enkele filmbeelden van Marietje en Elsje. Opgeborgen in een blikje. Hij wilde daar nooit naar kijken. Pas na zijn dood kreeg ik het van mijn moeder', zegt Lyklema in een voice-over. Net als die foto van Marie en Elsje. Veilig opgeborgen in de kast. ,,Rond mijn tiende jaar begon ik het heimelijke verdriet van mijn vader te begrijpen. Ik voelde me schuldig over mijn bestaan.' Als Marietje had overleefd, had de regisseuse immers niet bestaan.

Niet alleen dit dramatische gegeven maakt 'Een leven op zee' de moeite waard. De verhalen van de collega's van haar vader zijn stuk voor stuk aangrijpend.

Arme drommels vaak, die op zoek naar geluk in Indië belandden. Om daar vermalen te worden door de geschiedenis.

'Een leven op zee', zondag, 13.00 uur, Ned. 3.

Deel dit artikel