Beursgoeroe troggelt BN'ers vermogen af

cultuur

Redactie

Hans Wiegel © ANP

Een groep van 150 vermogende Nederlanders, onder wie oud-politicus Hans Wiegel en directeur Hans Breukhoven van de Free Record Shop, heeft miljoenen euro's verloren aan een Nederlandse beursgoeroe die jarenlang kantoor hield in Zwitserland.

Tussen 2002 en 2008 bouwde de vermogensbeheerder Allard de Stoppelaar netwerken op in Den Haag, Leiden en Het Gooi. Door te pochen met namen van bekende klanten als die van Breukhoven, Wiegel en voormalig schaker Hans Böhm, gingen notarissen, belastingadviseurs maar ook een regiodirecteur van Fortis Bank via hem beleggen. In totaal haalde De Stoppelaar in Nederland en Zwitserland zeker 15 miljoen euro op.

Door mislukte investeringen in bedrijven van zakenpartners, misbruik van klantenportefeuilles en het in rekening brengen van schrikbarend hoge kosten zijn de miljoenen grotendeels verdampt. Veel klanten zijn bang voor gezichtsverlies of voor een onderzoek van de fiscus. Ze hebben hun verlies genomen en houden al jarenlang hun mond over de mogelijke oplichtingspraktijken.

De politie in Zwitserland is onlangs een onderzoek begonnen, na een klacht van een oud-klant die nog 2,7 miljoen euro tegoed heeft van de vermogensbeheerder. De uitslag van dat onderzoek wordt spoedig verwacht.

De Stoppelaar noemt veel van de beschuldigingen 'kul'. Hij beticht zijn oud-klanten ervan 'achterklap' te verspreiden.

Meer in de Volkskrant van vandaag

Lees verder na de advertentie

Trouw.nl is vernieuwd. Ter kennismaking mag u nu gratis onze artikelen lezen.

Deel dit artikel

Advertentie