Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Beste reaguurders, de taal is onze aandacht meer dan waard

Home

Peter-Arno Coppen

De Facebookpagina van Trouw. © Trouw
Taal

Ik las laatst voor het eerst de facebookpagina van deze krant, waar lezers direct kunnen reageren op artikelen. Jammer dat ik dat niet eerder in de gaten had, want ik had me er zeker mee bemoeid. 

Ik las namelijk onder andere dat 'reaguurders' hoofdzakelijk van mening zijn dat er nuttiger zaken zijn dan 'je druk te maken' over paardjes die het dek op en neer huppelen (het onderwerp van enkele rubrieken in december) en dat je de taal beter met rust kunt laten. Al dat geneuzel is alleen maar verspilling van onze belastingcenten! Dat hoor ik wel vaker. Maar het klopt niet.

Lees verder na de advertentie
Wat zeg ik: de taal zelf is ons belangrijkste cultuurgoed

Beste reaguurders, er bestaan bijna geen nuttiger tijdsbestedingen dan je bezig te houden met taalvormen en hun betekenis! In feite is ons druk maken over taal nagenoeg alles wat wij in het leven doen, naast het bevredigen van primaire, vooral lichamelijke levensbehoeften. U kunt de voorpagina van de krant nuttiger vinden dan de taalrubriek, maar die laatste gaat over wat u nodig hebt om de eerste te lezen.

Natuurlijk hoeft niet iedereen zich de hele dag beroepshalve met taalanalyse bezig te houden, net als het ook geen zin heeft dat iedereen bakker of slager is, de velden bewerkt of voor zieken en ouderen zorgt. Maar de taal is onze aandacht meer dan waard.

Alles wat wij mensen zijn of bereikt hebben is te danken aan onze taal. Zonder taal geen onderwijs, geen cultuur. Wat zeg ik: de taal zelf is ons belangrijkste cultuurgoed. De taal weerspiegelt wie wij zijn en wat wij denken. In onze taal ligt onze geschiedenis opgesloten en ons wereldbeeld. 'In den beginne was het Woord.' Natuurlijk! En aan het einde ook! 

p.a.coppen@let.ru.nl


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

Door een profiel aan te maken ga je akkoord met de gebruiksvoorwaarden en geef je aan het privacy statement en het cookiebeleid te hebben gelezen.

Deel dit artikel

Wat zeg ik: de taal zelf is ons belangrijkste cultuurgoed