Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Belgisch trio wint Groninger festival

Cultuur

Rinske Wels

Opinie

Om kwart over twaalf was het zover. Juryvoorzitter Daniël Wever stapte naar de microfoon en hield het 750-koppig publiek niet langer in spanning. De publieksprijs ging, evenals de persoonlijkheidsprijs, naar de Amsterdamse Lot de Witte. De jury verkoos op de 17e editie van het GSCF het Belgische trio Neveneffecten.

De twee halve finales waren qua opbouw hetzelfde: eerst een man, dan een vrouw en als laatste een trio. Niet geheel onlogisch dus dat de finale er ook zo uitzag. Timo Septer mocht als eerste. Hij spande een grote ijzeren ketting over de hele breedte van het toneel, ketende zich eraan vast en begon aan een wereldverbeter-conférence onder de titel 'Wijland'. Hij speelde vroeger geen oorlogje, maar vredesactivistje. Maakte van Lego kraakpanden en stelt nu voor taart te gebruiken in plaats van geweld. Keurig ingestudeerde geitenwollen-sokkengrapjes met af en toe een houterige rap zoals alleen een bleekscheet dat kan. ,,Nog geen volwaardige en stabiele theaterpersoonlijkheid'', oordeelde de jury.

Daarna betrad een frêle blond meisje het podium dat met veel vaart haar programma 'Zondeval' speelde. Lot de Witte kronkelde, schreeuwde en piepte dat het een aard heeft, maar waar was het allemaal voor nodig? Goed, het was anders dan anders, maar haar bedoelingen verzandden voornamelijk in vorm. Aardig bedacht was een videospel waarbij een van de toeschuwers de joystick in handen kreeg en zo kon bepalen of Eva het won van de slang of niet. Ook de jury vond dat Lot wel erg lang schaars gekleed op het podium stond, wat vragen opriep wat betreft functionaliteit en noodzaak. Lef en uitstraling werden geprezen, maar inhoudelijk werden sterke tekstuele grappen gemist.

De winnaar van het festival was het trio Neveneffecten. Hun licht absurde voorstelling 'Coherentie voor beginners' opende met het Belgische volkslied waarna het WK 'Doen alsof er niets aan de hand is' van start ging. Gevolgd door de '100 meter inschatten'. In de stijl van Monty Python en Jiskefet merkte de jury op. En: ,,Ze vormen een hecht trio met uitstraling en zijn klaar voor het theater.'' Lieven Scheire, Jonas Geirnaert en Koen de Poorter hebben duidelijk plezier in het spelen, beschikken over een ijzeren timing en laten een keur aan visuele grappen zien. Ook de scènes waarin wel tekst wordt gebruikt ontsporen gelukkig al snel, waardoor je voortdurend op het verkeerde been wordt gezet. Een lust voor oog en oor. België rules op het GSCF, en geheel terecht.

Deel dit artikel