Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Behang verstopte schilderij onder schilderij

Cultuur

Landhuis Oud-Amelisweerd. © Centraal Museum

In landhuis en museum Oud Amelisweerd in Utrecht is een derde laag muurschilderingen ontdekt, die verstopt zat onder een al eerder ontdekte muurschildering. Die muurschildering was weer ruim een eeuw verborgen onder antiek Chinees behangpapier.

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed doet samen met de TU Delft al enige tijd onderzoek naar de cultuurhistorie van het landhuis. De onderzoekers noemden de vondst donderdag 'verbluffend'. Volgens hen is dit soort schilderijenensembles zeer zeldzaam en 'een uniek deel van het cultureel erfgoed dat ernstig wordt bedreigd'.

Toen het behangpapier was weggehaald, kwam linnen behangsel tevoorschijn met schilderingen op een groene achtergrond. Bij een bepaalde lichtval zagen de restauratoren verfstreken, die niet op het groene oppervlak zaten. Met behulp van röntgenapparatuur, een thermische camera en infraroodonderzoek kwam het derde op doek geschilderde behangsel tevoorschijn.

De oudste behanglaag is beschilderd met guirlandes, engeltjes en medaillons. Het is volgens de onderzoekers heel bijzonder dat de behangsels van het in 1770 gebouwde landhuis helemaal gaaf bewaard zijn gebleven. Het doek is door de wetenschappers in kaart gebracht, maar kan niet aan het publiek worden getoond. Het behang wordt mogelijk later virtueel gereconstrueerd.

Deel dit artikel