Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Beginnersfilm

Cultuur

Jeroen den Blijker

Review

Lachen met John (Gamma) Buijsman. Hij is slechts een paar minuten in beeld, maar als loser is-ie iedere seconde overtuigend. Citaat: ,,Ik had ook een strak wijf. Bleek dat ze een of andere tegelzetter neukte die bij mij de badkamer maakte' En, tragisch slotakkoord: ,,Vanwege al die ellende heb ik nog nooit in mijn eigen bad kunnen zitten.'

Buijsman is taxi-chauffeur in 'Black out', de eerste uit de reeks zes korte films van beginnende filmmakers/scenarioschrijvers die de NPS de komende weken op het scherm brengt. Nu vult de NPS dat 'beginnend' redelijk ruimhartig in. Marcel Visbeen, de schrijver en regisseur van 'Black Out' bijvoorbeeld, verliet vijf jaar geleden al de film- en televisie-academie, won op het Nederlands Filmfestival van 1997 de NPS-prijs voor de korte film 'Elvis Lives!', over het tragische bestaan van een Elvis-imitator, en inmiddels is hij stevig onder de pannen bij de VPRO, waar hij vaste regisseur is van de serie 'Goede daden bij Daglicht'.

'Black Out' is in ieder geval een goed gemaakte film over een op zich wat simpel gegeven: man (gespeeld door Martijn Nieuwwerf) wordt met bebloed hoofd wakker in politiecel, weet niks meer van de avond tevoren en gaat op zoek naar 'wat er toen is gebeurd', daarbij geholpen door onder andere de taxi-chauffeur: ,,Jij zou voor eens en altijd je vriendin de waarheid zeggen'. Visbeen husselt de verhaallijn stevig door elkaar, maar met uitgekiend kleurgebruik en listig knip- en plakwerk zorgt hij voor een begrijpelijke en overtuigende reconstructie van Max' raadselachtige verleden.

Aanzienlijk minder verrassend is de tweede film uit de Novellen-reeks, You 2, die volgende week wordt uitgezonden, van regisseuse Pascale Simons. Het thema is aardig -discriminatie in Surinaamse kring van lesbo's-, maar is weinig verrassend uitgewerkt. De plot is akelig politiek correct en voorspelbaar: mamma's houden van hun kinderen en vinden het uiteindelijk dus niet erg als die kinderen 'ook zo' blijken te zijn. Maar Pascale Simons is wel meer 'beginner' dan Visbeen; twee jaar geleden rondde zij haar studie af.

Toch is You 2 geslaagd in vergelijking met 'Sound of Drumming', het 'visueel gedicht over energie, oerkracht en verlangen' van regisseuse Janica Draisma, over het leven en sneven van visfileerster Vera. De film -uitzending 22 juni- kent mooie momenten, maar gaat koppie onder in de symboliek. Je moet er maar van houden.


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel