Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Beatrix opent nieuwe filmmuseum Amsterdam

Cultuur

© ANP

Koningin Beatrix heeft vanavond in het bijzijn van vele bekende gezichten uit de film- en kunstwereld het nieuwe filmmuseum EYE in Amsterdam-Noord geopend. De opening ging gepaard met een lichtshow en een eerbetoon door de patrouilleboten van de waterpolitie.

De Oostenrijkse architecten, Roman Delugan en Elke Delugan-Meissl, waren de grote afwezigen tijdens de opening. Ze bleven weg omdat ze het niet eens waren met enkele aanpassingen in het interieur.

Volgens directeur Sandra den Hamer van EYE heeft de film nu 'eindelijk een museum dat het verdient'. Met het spiksplinternieuwe opvallende pand aan het IJ, tegenover het Centraal Station, komt een einde aan het jarenlange ruimtegebrek waar het museum mee kampte. EYE moet 220.000 bezoekers per jaar gaan trekken, bijna drie keer zo veel als op de voormalige locatie in het Vondelparkpaviljoen. Den Hamer hoopt dat naast Amsterdammers ook liefhebbers uit de rest van het land en buitenlandse toeristen EYE weten te vinden.

Expositie
De koningin bezocht na afloop van de openingshandeling, die ze samen met Den Hamer verrichtte, de openingsexpositie Found Footage: Cinema Exposed. Kunstenaars en filmmakers hebben hiervoor nieuw werk gemaakt aan de hand van beelden uit de archieven.

Het pand telt vier filmzalen, een tentoonstellingsruimte van zo'n 1200 vierkante meter, een permanente interactieve opstelling, een winkel en een café-restaurant. Naast de vertoning van de collectie, onder meer aan de hand van vier grote exposities per jaar, is er ook veel aandacht voor educatie en activiteiten voor kinderen en jongeren.

Vanaf donderdag laat EYE tijdens het openingsfestival, dat een week duurt, alvast een doorsnede van het programma van dit jaar zien.

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie