Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Twee vechtende eekhoorntjes' van Rachel Bright: tekenfilms op papier

Cultuur

Bas Maliepaard

omslag jeugdboek © free
Recensie

Rachel Bright en Jim Field maken humorvolle tekenfilms op papier. 

Rachel Bright 
Twee vechtende eekhoorntjes 
Ill. Jim Field. Vert. Bette Westera. Gottmer; 32 blz. € 13,99. Vanaf 4 jaar.

Lees verder na de advertentie

Humorvolle tekenfilms op papier: dat zijn de prentenboeken van de Britse schrijver Rachel Bright en illustrator Jim Field. In een jaar tijd kwamen er drie titels van het duo in Nederland uit. Stuk voor stuk geslaagd, maar de laatste, ‘Twee vechtende eekhoorntjes’, is in visueel opzicht het best.

Elk boek bevat een geestig verhaal op rijm - in soepele voorleesvertaling van Bette Westera - met aan het eind een moddervette moraal, die dankzij de opgewekte toon prima te verteren is. De levensles van ‘De leeuw in de muis’: “Je hoeft niet te brullen om iets te bereiken.” Die van ‘Laat maar los, Koala’: “Zo leuk kan het zijn om iets nieuws te proberen!”

Samen delen 

Samen delen is het thema van dit nieuwe boek, over eekhoorn Eduard die het net als zijn neef Reinier voorzien heeft op de allerlaatste denneappel aan een boom. Ze spurten eropaf, maar de felbegeerde lekkernij valt van de tak en stuitert weg door het bos. De neven zetten fanatiek de achtervolging in, springen zelfs een rivier in, raken de denneappel kwijt, maar stellen kletsnat en gierend van de lach vast: we hadden elkaar beter kunnen helpen.

De tekeningen, in sfeervolle herfstkleuren, maken er geweldige slapstick van. Fields visualiseert de vaart van de eekhoorns zo knap dat je soms even vergeet dat je naar stilstaand beeld kijkt. Dat doet hij met de bewegingsstreepjes die we kennen uit strips, maar ook door de achtergrond wazig uit te vegen, alsof die voorbij schiet.

Afwisselende composities en perspectieven 

Ook de afwisselende composities en perspectieven maken de tekeningen dynamisch - dit keer nóg meer dan in de eerste twee boeken. We kijken hoog over de bomen uit, maar zien het bos ook vanaf de grond in een mooi doorkijkje met tegenlicht. De jacht van de eekhoorns wordt slim verlengd met vier scènes in stroken onder elkaar.

Hun sprong in de rivier zien we van bovenaf - dat benadrukt de diepte - de enorme vogel die er met de denneappel vandoor gaat juist dreigend van onderaf. En als de eekhoorns in een waterval donderen, moet je het boek draaien en stort het water over twee pagina’s omlaag. Tel alle komische blikken daarbij op en je hebt een wervelend prentenboek.

Oordeel: wervelend prentenboek vol beelden die in beweging lijken

Lees hier meer boekrecensies van Trouw. 

Deel dit artikel

Oordeel: wervelend prentenboek vol beelden die in beweging lijken