Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Todos lo saben' van de bejubelde Iraanse Farhadi stelt teleur

Cultuur

Remke de Lange

Penélope Cruz in Todos lo saben © rv
Recensie

Todos lo saben
Regie: Asghar Farhadi
Met Penélope Cruz, Javier Bardem, Ricardo Darín
★★★☆☆

Wijnmaker Paco is juist bezig met de druivenpluk wanneer zijn oude liefde Laura terugkeert naar hun Spaanse geboortedorp. Ze is er voor even, om het huwelijk van haar zus bij te wonen. Maar het vrolijke verblijf krijgt een grimmig vervolg wanneer Laura’s tienerdochter verdwijnt.

Lees verder na de advertentie

Sinds zijn bejubelde film ‘A Separation’ is er veel veranderd voor de Iraanse filmmaker Asghar Farhadi (1972). Was hij voor die tijd internationaal al opgevallen met ‘About Elly’, nadien maakte hij in zijn nieuwe thuisland Frankrijk ‘Le Passé’. Met ogenschijnlijk even groot gemak situeert hij nu een film op het Spaanse platteland, waar de leegloop naar de grote stad voelbaar is. De verdwijning van het meisje verscheurt niet alleen de zo hecht ogende familie, ook diepliggende sociale structuren binnen het dorp komen prompt bovendrijven.

Farhadi is een humanistische filmmaker die in korte scènes prachtig veel kan laten voelen

Farhadi is een humanistische filmmaker die in korte scènes prachtig veel kan laten voelen. De teleurstelling van Laura’s oudste zus, de onbesuisdheid van Laura’s wat verwende tienerdochter, het losse gemak waarmee Laura en Paco (gelieven Penélope Cruz en Javier Bardem) elkaar na jaren omhelzen. Ook het huwelijksfeest, met een knorrige opa en slaperige kinderen, dat halverwege met generators moet worden opgekrikt: de maker brengt het met warme schwung in beeld. 

Het tweede deel is minder sterk. Terwijl Cruz blijft hangen in huilerigheid wordt ‘Todos lo saben’ een wat schematische whodunit waarin een familiegeheim wordt onthuld dat je van ver voelt aankomen. Een anticlimax voor de kijker. En voor de familie. Want: ‘Iedereen weet het’, zo luidt de titel.

Elke week de nieuwste films besproken door onze recensenten. U leest ze hier.

Deel dit artikel

Farhadi is een humanistische filmmaker die in korte scènes prachtig veel kan laten voelen