Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'The Kalief Browder Story': hoe het Amerikaanse rechtssysteem een onschuldige zwarte jongen kapotmaakte

Cultuur

Sandra Kooke

Jay Z (l) en Kalief Browder. © RV
De serie

The Kalief Browder Story laat met een 6-delige docudrama zien hoe het gebrekkige Amerikaanse rechtssysteem een onschuldige zwarte jongen kapotmaakte.

De Amerikaanse jongen Kalief Browder zat van zijn zestiende tot zijn achttiende gevangen in het detentiecentrum van Rikers Island in New York. Hij werd verdacht van het stelen van een rugzak, iets dat hij altijd heeft ontkend. Toen hij er na drie jaar uitkwam, was hij psychisch kapot. Hij was mishandeld, uitgehongerd en had 700 dagen in een isoleercel gezeten. Eenmaal buiten probeerde hij juridische genoegdoening te krijgen, maar de staat New York gaf niet toe. In 2015, twee jaar na zijn vrijlating, pleegde hij zelfmoord.

Lees verder na de advertentie

O ja, Kalief was zwart. Maar dat vermoedde u wellicht al.

Zwarte mannen en jongens zijn in de VS met grote regelmaat het slachtoffer van politiegeweld. De zaak-Kalief Browder is zo bijzonder, omdat die laat zien dat niet alleen de politie, maar de hele keten die voor rechtvaardigheid en rechtspraak moet zorgen - van de wijkagent tot de gevangenisbewaarder, van de advocaat tot de rechter - tot op het bot verziekt is. Kalief kwam tussen de raderen van dit systeem.

De zaak-Browder werd bekend door een artikel in The New Yorker en dat leidde weer tot de vorig jaar verschenen zesdelige documentaire. Rapper Jay Z is een van de producenten. 'Time: The Kalief Browder Story' is bijzonder aangrijpend, omdat Kalief zijn eigen verhaal vertelt. Regisseur Jenner Furst filmde Kalief toen hij uit de gevangenis was. Hij maakte mee hoe Kalief zijn leven weer probeerde op te pakken, hoe hij paranoïde werd en uiteindelijk een eind aan zijn leven maakte.

Als hij zich wil ophangen aan zijn lakens laten ze hem een tijdje pijn lijden voor ze hem bevrijden

Impact 

Impact heeft ook het beeldmateriaal uit de gevangenis. Op camera's is te zien wat Kalief zoal meemaakte. Hij werd regelmatig in elkaar geslagen door andere jongeren. Bewakers lieten het toe, lokten het soms zelfs uit, en sloegen hem zelf regelmaat in elkaar. Eenmaal verbannen naar de isoleercel pesten ze hem door hem geen eten te geven. Als hij zich wil ophangen aan zijn lakens laten ze hem een tijdje pijn lijden voor ze hem bevrijden.

De dag dat hij vrijkwam, was de mooiste dag van zijn leven, zegt Kalief met een geweldige lach op zijn gezicht als hij eraan terugdenkt. Maar de herinneringen blijven hem overspoelen. We zien een intense jongen met droevige bruine ogen. Hij gaat naar school, naar een psychiater. Veel mensen steunen hem in zijn strijd om genoegdoening tegen de staat. Maar hij voelt vooral dat hij zijn jeugd en zijn verstand kwijt is.

Na zijn zelfmoord groeit hij uit tot een symbool van de zwarte strijd. En zelfs de overheid gaat overstag: er komt een Kalief Browder-wet, die ervoor moet zorgen dat rechtszaken niet eindeloos uitgesteld kunnen worden. Obama roept een verbod uit op eenzame opsluiting van minderjarigen. Het detentiecentrum Rikers Island gaat dicht. Jay Z, regelmatig aan het woord in de film, vat de perversiteit van deze zaak nog het beste samen als hij zegt: "En al had hij die rugzak gestolen, wat dan nog? Dit doe je niet met een jongen".

Nu te zien op Netflix.

Deel dit artikel

Als hij zich wil ophangen aan zijn lakens laten ze hem een tijdje pijn lijden voor ze hem bevrijden