Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'The Darkest Minds': Voor iedereen die nog níet genoeg heeft van fascistoïde toekomstvisies

Cultuur

Ronald Rovers

Een still uit de film. © YouTube / 20th Century FOx
Recensie

The Darkest Minds
Regie: Jennifer Yuh Nelson
Met Amandla Stenberg, Bradley Whitford, Mandy Moore
★★☆☆☆

Voor iedereen onder de twintig die nog níet genoeg heeft van fascistoïde toekomstvisies, is er nu deze verfilming van de young adult romans van Alexandra Bracken. Ergens in de nabije toekomst sterft negentig procent van alle kinderen aan een mysterieuze ziekte. De overgebleven tien procent krijgt van de weeromstuit superkrachten. De superpowers variëren van een superieure intelligentie tot de mogelijkheid om de geest van anderen te beheersen. De overheid vindt dat niet leuk en stopt de kinderen in kampen, met een kleur passend bij hun superkracht. Groen is superslim, oranje superdodelijk - en die kinderen moeten dus supergeruimd worden.

Lees verder na de advertentie

Hoofdpersoon Ruby Daly is zo'n oranje kind en slaat met drie vrienden op de vlucht. Ze gaan op zoek naar het paradijselijke EDO, waar alle kinderen in harmonie leven. Nadat ze een of twee obstakels hebben overwonnen, vinden ze het kamp, maar ontdekken dat niet alles is wat het lijkt. Natuurlijk is er genoeg tijd voor een romantisch terzijde en een beetje dramatisch verdriet over de ouders die ze nooit meer zullen zien.

Misschien dat de boeken beter zijn, maar deze film is volstrekt schematisch opgezet. Eerst een beetje van dit, dan een beetje van dat, even schudden, en hop, een film. Formulewerk. Ergens is het een minachting van je publiek: denken dat mensen alles maar slikken als je twee of drie van de juiste knoppen indrukt. Maar goed, als blijkt dat mensen inderdaad alles maar slikken, komen er ook een deel twee en drie.

Elke week de nieuwste films besproken door onze recensenten.
Lees alle recensies hier terug.  

Deel dit artikel