Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Rutger Kopland gaf mensen woorden'

Cultuur

Redactie

Schrijver en dichter Rutger Kopland is overleden. Kopland, een pseudoniem van Rudi van den Hoofdakker, is 77 jaar geworden. © anp

Nederland heeft met het overlijden van Rutger Kopland een zijn meest aansprekende dichters verloren. Dat zegt Bas Kwakman, directeur van Poetry International vandaag.

'Kopland sprak zowel het die-hard poëziepubliek aan als een breder publiek. Hij is een van de meest geciteerde dichters bij grote gebeurtenissen in het leven, zoals overlijdens", aldus Kwakman.

Hij roemt Kopland om zijn vermogen de lezer mee te nemen in het proces van het dichten, het proces van denken, twijfel en het zoeken naar de juiste woorden. Zo hielp de dichter veel mensen de woorden te vinden waar ze naar zochten.

Het onderzoek was daarbij voor Kopland belangrijker dan de uitkomst, aldus Kwakman. De dichter gaf daarmee twijfel en onzekerheid een podium. De titel van een van zijn boeken luidt dan ook: Mooi, maar dat is het woord niet.

Volgens Kwakman wordt Kopland in binnen- en buitenland terecht gezien als een van de belangrijkste Nederlandstalige dichters. Ook in België, Frankrijk en Engeland was hij veelgelezen en invloedrijk.Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie