Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Park' is een alarmerend portret van Griekse kinderen in armoede

Cultuur

Belinda van de Graaf

© Park
Recensie

Park
Regie: Sofia Exarchou
Met Dimitris Kitsos, Dimitra Vlagopoulou
★★★☆

Een groepje Griekse hangjongeren slaat een verlaten sportkantine kort en klein. De scène duurt zo lang dat het je opeens begint te dagen. Het terrein waar de kinderen hun zomerse dagen doelloos aaneenrijgen, is het voormalige olympisch dorp, in 2004 opgetrokken voor de Zomerpelen in Athene. Ruim tien jaar later is er niets anders over dan onkruid en roest.

Lees verder na de advertentie

Dat de kosten van de Spelen, 13 miljard euro, bijdroegen aan de teloorgang van de Griekse economie, zit subtiel verwerkt in het speelfilmdebuut van Sofia Exarchou. Met 'Park' tekent ze een alarmerend portret van Griekse kids die kampen met armoede, verveling en uitzichtloosheid. 

Dimitri, die langzaam uitgroeit tot de hoofdpersoon, verricht zware arbeid in een naburig marmerfabriekje, tot hij weer wordt weggestuurd. Moeder zit thuis, dronken op de bank. Een vader is er niet.

Park is een opmerkelijk fysieke film: er wordt gevochten en gevreeën, gedanst en gedronken

Fascinerende dronken nacht

Dus scharrelt Dimitri samen met zijn broertje wat geld bij elkaar door een aangelopen pitbull als dekhengst te verhuren. Met zijn vriendinnetje doet hij het ook liefst 'op z'n hondjes', kort en ruw. 

Park is een opmerkelijk fysieke film. Er wordt gevochten en gevreeën, gedanst en gedronken. De film die met amateurs werd opgenomen, in een losse documentairestijl, zit daarbij vol spiegelingen. In een nabijgelegen hotel hangen Duitse en Russische toeristen rond. Griekenland is voor hen een plek om te zwemmen, te zonnen en zat te worden. 

Fascinerend is de dronken nacht die Dimitiri met een Duitse toerist doorbrengt. Je ziet hoop opflakkeren, hoop op aandacht, vriendschap, misschien wel gewoon een uitgestoken hand.

Elke week de nieuwste films besproken door onze recensenten. U leest ze hier.

Deel dit artikel

Park is een opmerkelijk fysieke film: er wordt gevochten en gevreeën, gedanst en gedronken