Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

‘Nocturne’ is een donkere film over de verlammende twijfels van de filmmaker

Cultuur

Ronald Rovers

Viktor van der Valk als regisseur Alex in ‘Nocturne’. © x
Filmrecensie

Nocturne
Regie Viktor van der Valk
Met Viktor van der Valk, Gijs Scholten van Aschat, Simone van Bennekom
★★★★☆

‘Nocturne’ is een film vol femmes ­fatales, nachtelijke achtervolgingen en verscheurde zielen. Pretentieus in de beste zin van het woord. Het is de zoektocht van een makernaar inspiratie, in de stijl van oude films noirs. Dat betekent veel rokerige gesprekken, ­gefluister in de nacht, pistoolschoten in het donker.

Lees verder na de advertentie
Ook al begint het spelen met al die film noir-clichés na een uur slijtage te vertonen, toch is dit een huzarenstuk

De hoofdrol wordt gespeeld door Vincent van der Valk (broer van regisseur Viktor) als ­regisseur Alex, die aan zijn eerste grote film moet ­beginnen. Maar hij weet het niet. Waar moet zijn film om draaien? Een misdaad, een liefde, het drama van zijn zieke moeder?

Metafilm

Hij komt er niet uit. Maar de tijd dringt. Mensen willen antwoorden, dingen moeten besloten worden. En is die actrice wel goed voor de hoofdrol? En hop, zo springt hij van de set achter in een auto waarin gure types hem onder druk zetten om te stoppen met twijfelen, met denken, en eindelijk met dat scenario op de proppen te komen.

‘Een poging de geest in beweging te filmen’, beschrijft de voice-over Nocturne. Het is een speelse en met veel liefde gemaakte metafilm over filmmaken, over de verlammende twijfel van de maker. Je kijkt naar de gedachten van een maker die alleen nog maar in filmbeelden kan denken. Die achter elke hoek en in elk steegje een nieuwe reden vindt om het script weer helemaal om te gooien.

Ondanks de bescheiden middelen ziet de film er uitstekend uit. En ook al begint het spelen met al die film noir-clichés na een uur slijtage te vertonen – de film duurt maar iets langer – toch is dit een huzarenstuk.

Filmrecensies

Elke week worden de nieuwste films besproken door onze recensenten. U leest de recensies hier.

Deel dit artikel

Ook al begint het spelen met al die film noir-clichés na een uur slijtage te vertonen, toch is dit een huzarenstuk