Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Mysterieuze koper drieluik Francis Bacon is Sheikha al-Mayassa'

Cultuur

Thomas van der Kolk

De veiling bij Christie's, vorige week. © AP

De identiteit van de mysterieuze koper van het drieluik 'Three Studies of Lucian Freud' van Francis Bacon is bekend geworden. Sheikha al-Mayassa van Qatar, de machtigste vrouw uit de kunstwereld, is degene die vorige week bij Christie's in New York een recordbedrag van 142,4 miljoen dollar (105 miljoen euro) voor het werk neertelde.

Dat heeft de New York Times vandaag onthuld. Sheikha Al-Mayassa (voluit Sheikha Al-Mayassa bint Hamad bin Khalifa Al-Than) is de dochter van de voormalige emir van Qatar. Zij is nog maar 30 jaar oud, maar volgens het magazine ArtReview is zij de meest invloedrijke vrouwelijke figuur uit de kunstwereld. Haar taak is het beheren van de vele miljoenen die de koninklijke familie opzij heeft gezet voor de aankoop van kunst.

Lees verder na de advertentie

Ze heeft als taak de olierijke staat om te toveren tot een voorloper op het gebied van kunst en cultuur. Zo moet in 2016 een groot nationaal museum worden geopend, dat is ontworpen door Jean Nouvel.

Lucian Freud
De Ierse kunstenaar Francis Bacon (1909-1992) schilderde het drieluik in 1969. Op de drie panelen is de schilder Lucian Freud afgebeeld, een vriend van Bacon. Freud, overigens kleinzoon van de bedenker van de psychoanalyse Sigmund Freud, zit op een houten stoel, de achtergrond is oranje. Het werk was nooit eerder op een veiling aangeboden. Van tevoren was gerekend op een bedrag van rond 85 miljoen dollar.

© afp

Deel dit artikel