Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

#MeToo in de klassieke muziek: topdirigent James Levine op non-actief

Cultuur

Sandra Kooke

James Levine wordt beschuldigd van seksueel misbruik © AP

Na Hollywood en de theaterwereld heeft de #metoo-discussie ook het hart van de klassieke-muziekwereld bereikt. Dirigent James Levine (74), ruim vier decennia het boegbeeld van The Metropolitan Opera in New York en daarmee kunstpaus van de VS, is geschorst omdat drie mannen hem hebben beschuldigd van seksueel misbruik. 

Voor alle producties die Levine dit seizoen nog zou dirigeren in The Met, worden vervangers gezocht. Ook laat het operahuis een onafhankelijk onderzoek doen naar Levine’s gedrag.

Lees verder na de advertentie

De mannen waren zestien of zeventien jaar toen het misbruik volgens hen begon. Twee gevallen speelden zich af in 1968, toen Levine zelf 25 was; de andere zaak begon in 1986, aldus The New York Times, die de drie mannen sprak en hun verhalen afgelopen weekeinde uitgebreid bracht. In twee gevallen speelde het misbruik jaren lang.

Vorig jaar trad Levine af als mu­ziek­di­rec­teur vanwege zware ge­zond­heids­pro­ble­men

Geruchten over Levine deden al veel langer de ronde. Al in 1979 kreeg het gerenommeerde operahuis een anonieme brief over zijn seksuele gedrag. Toen Levine ontkende, geloofde het bestuur hem zonder meer. In 2016 werd het operahuis geïnformeerd over een politie-onderzoek naar Levine. Toen van de politie niets meer werd vernomen, liet het bestuur van The Met het erbij zitten. Maar nu er ten tijde van de #metoo-discussie opnieuw vragen komen van media, neemt het instituut eindelijk afstand van de geliefde oud-chef.

Populair

Levine debuteerde op zijn 28ste als dirigent bij The Met. Met 32 jaar werd hij muziekdirecteur van het New Yorkse operahuis. Hij leidde er gedurende vier decennia 2500 voorstellingen en maakte van orkest en koor van The Met een van de muziekinstellingen van de wereld. Hij was zo populair dat algemeen directeur Peter Gelb had gezegd dat hij altijd mocht blijven.

Vorig jaar trad hij toch af als muziekdirecteur vanwege zware gezondheidsproblemen. Yannick Nézet-Séquin, tot vorig jaar de chef van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, is zijn opvolger. Op 31 december zou Levine een nieuwe productie van Puccini’s opera 'Tosca' dirigeren, het werk waarmee hij bij The Met was begonnen. Ook zou hij in de komende maanden 'Luisa Miller', 'Il Trovatore', 'Die Zauberflöte' en Verdi’s 'Requiem' dirigeren.

Levine, die lijdt aan Parkinson, dirigeerde ook veel bij de grote orkesten in de VS en Europa. Hij is nog altijd verantwoordelijk voor het trainingsprogramma van jonge operatalenten van The Met. In 2000 richtte hij in Zwitserland het Verbier Festival Orchestra op, een orkest voor jonge talenten tussen de 16 en 29 jaar. 

Lees meer over #MeToo in ons dossier

Deel dit artikel

Vorig jaar trad Levine af als mu­ziek­di­rec­teur vanwege zware ge­zond­heids­pro­ble­men