Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Kunstroof heeft link met drugsdeal Antwerpen'

Cultuur

Coen Brandhorst

© ANP

De roof vorige week in de Rotterdamse Kunsthal houdt mogelijk verband met de recente grote cocaïnevangst in Antwerpen. Dat schrijft Het Parool vandaag. In de kunsthal in Rotterdam werden vorige week zeven kunstwerken gestolen.

Met de opbrengst van de schilderijen moet de rekening voor de mislukte drugsdeal worden vereffend, heeft een hooggeplaatste buitenlandse politiefunctionaris gezegd tegen Ton Cremers, voormalig hoofd beveiliging van het Rijksmuseum.

100 miljoen
De Rotterdamse politie, die nog steeds in het duister tast over de diefstal uit de Kunsthal, wil niet zeggen of een drugsconnectie wordt onderzocht. Maar, aldus een politiewoordvoerder: 'Wij houden alle opties open.' Deskundigen staan voor een raadsel waarom de doeken van Matisse, Picasso, Gauguin, Monet en Lucian Freud werden gestolen. Op een veiling zouden ze tussen de vijftig en honderd miljoen euro moeten opleveren, maar omdat ze nu wereldwijd als gestolen staan geregistreerd, zijn ze onverkoopbaar.

Opsporing Verzocht

De politie heeft 20 nieuwe tips gekregen over de kunstroof in de Kunsthal in Rotterdam. Het tv-programma Opsporing Verzocht besteedde daar dinsdagavond aandacht aan. Sinds de roof heeft de politie 106 tips gekregen, aldus de politie. Een woordvoerster kon niet zeggen hoe concreet de meldingen zijn.

In de Kunsthal werden op 16 oktober zeven schilderijen buitgemaakt, waaronder een Claude Monet, Pablo Picasso en Henri Matisse. De politie hoopt dat mensen aanslaan op de twee personen met de bijzondere tassen die op camerabeelden zijn vastgelegd.

Lees verder na de advertentie

Nieuwe arrestaties na cocaïnevangst Antwerpen
De recherche heeft gisteren nog eens drie mensen opgepakt na een recente megavangst cocaïne in de haven van Antwerpen. Het gaat om een 44-jarige verdachte uit Waalwijk en twee mensen van 45 en 29 jaar uit Hendrik-Ido-Ambacht. Dat meldde het Openbaar Ministerie vandaag.

Twee van de drie arrestanten zouden hun bedrijven hebben gebruikt om de drugs te smokkelen. De woningen van de verdachten en een bedrijfspand in Rotterdam zijn doorzocht. Daarbij hebben rechercheurs onder meer telefoons, computers en administratie in beslag genomen.

Eerder waren al vijf mensen aangehouden voor de smokkel. Vier van hen zitten nog steeds vast. Een verdachte is vrijgelaten, maar hij blijft wel verdachte.

De douane vond ongeveer 2 weken geleden meer dan 8000 kilo cocaïne in een container met bananen uit Ecuador. De drugs hadden een waarde van ongeveer 280 miljoen euro en waren bestemd voor Nederland. Het zou de op een na grootste vangst ooit in Europa zijn en de grootste vangst in Nederland en België.

Deel dit artikel